Fri tandvård för fler dyr nota

Skåne Den höjda åldersgränsen för barn och ungdomars tandvård riskerar att minska valfriheten och fördjupa klyftor. Privattandläkare lämnar vårdavtalet med Region Skåne, och flera överväger att göra det för att det inte är ekonomiskt lönsamt längre.
Hässleholm • Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Åldersgränsen för avgiftsfri tandvård för barn och ungdomar har successivt höjts från 19 till 21 år. Regeringen har höjt den till 23 år i år. Det är den största förändringen av svensk tandvård sedan tandvårdsreformen 2008. Den leder till att en betydande del av finansieringsansvaret för svensk tandvård flyttas från staten till landstingen och regionerna.

Cirka 20 procent av alla barn- och ungdomar är listade hos en privat tandläkare i Skåne, vilket är något över rikssnittet. Folktandvården står för 80 procent.

Båda vårdgivarna har avtal med Region Skåne om ett så kallat kapiteringssystem, vilket innebär att vårdgivaren får en fast summa per barn som är listad hos dem. I Skåne är ersättningen 1 308 kronor varav 20 procent viks för barn i socioekonomiskt svaga områden där vårdbehoven är större.

I dag går barn- och ungdomstandvården med förlust och folktandvården täcker underfinansieringen genom överskott från andra områden.

– Många av våra medlemmar är bekymrade. Vi menar att pengarna kan användas mycket bättre. Dagens ersättningssystem är utformat för en tid när det rådde små skillnader i vårdbehoven. I dag ser det annorlunda ut. Många flyktingar har tillkommit med enorma tandvårdsbehov och dagens system klarar inte det. Det gäller även folktandvården, säger Merit Lindberg, vd för Privattandläkarna.

Privattandläkarna anser att dagens system med fasta ersättningar per patient behöver kompletteras med rörlig ersättning för utförda åtgärder för patienter med mer omfattande behov av tandvård.

– Dagens resursfördelningssystem gör att privata tandläkare riskerar att avstå från att ta emot barn och ungdomar, säger Merit Lindberg.

Effekten blir att folktandvården, som redan är hårt belastad, tvingas fylla på med ännu fler patienter.

Både privatvården och folktandvården måste ta emot alla barn och unga. Det gäller allt från undersökning till tandreglering och protetik.

Den fasta ersättningen räcker inte på långa vägar för de mer omfattande behandlingarna, vilket gör att vårdgivarna går med förlust.

– Dagens ersättningssystem riskerar att fördjupa redan existerande klyftor och i förlängningen hotas konkurrensneutraliteten och patienternas valfrihet. Vi har en grupp barn och unga som inte går till tandläkaren och dessa tappar vi tidigt, säger Merit Lindberg.

När de når över 20 år sätter vårdbehoven in och då handlar det inte sällan om stora insatser.

– Problemet blir alltmer akut och något måste göras. Den jämlika vården hotas. Utan ett fungerande ersättningssystem kommer barntandvården att drabbas av försämringar, menar Merit Lindberg.

De sociala skillnaderna inom tandvården är redan stora och riskerar att växa, varnar Privattandläkarna.

Stefan Olofson

0704-14 25 53, stefan.olofson@skd.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.