Minister avfärdar kriskommission

Skåne Alliansföreträdare för från alla skånska kommuner i Skåne uppmanar i ett öppet brev till regeringen att akut tillsätta en kriskommission för infrastrukturen i Sverige.
Publicerad 29 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

De kräver samtidigt att regeringen gör det möjligt för förskottering av pengar för tidigarelagt järnvägsunderhåll och nyinvesteringar i den regionala infrastrukturen.

Det öppna brevet är skickat till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) med anledning av de senaste veckornas eskalerande kaos i den skånska tågtrafiken.

– Försenade, inställda och evakuerade tåg har blivit vardag för resenärerna. Vi har varnat för den här situationen tidigare och nu har situationen förvärrats. Det har blivit otryggt att åka tåg, säger Christer Wallin (M) oppositionsråd i Lund.

Niklas Larsson (C) oppositionsråd i Osby instämmer:

– Kaoset är en återkommande bromskloss för skånes höga ambitioner om tillväxt, flexiblare arbetsmarknad och bättre miljö. Skåne behöver en tågtrafik som fungerar och det omedelbart.

Tomas Enerot lovar i en intervju i Sydsvenskan på tisdagen att en lösning är på väg i form av tydligare styrning och mer pengar. I en ny nationell järnvägsplan, som läggs fram nästa vecka anslås mer pengar till underhåll i hela landet.

Men han avvisar en kriskommission.

– Det behövs mer resurser, tydligare styrning av underhållet, investeringar och förbättrat arbete i Trafikverket.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.