Annons

Ta an­svar, Strand­häll!

Le­da­re An­delen sjuk­skri­vna som blivit av med sin sjuk­peng har fyr­dubblats se­dan 2014. An­svaret är i grunden stats­rådet An­ni­ka Strand­hälls.
Opinion • Publicerad 30 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
An­ni­ka Strand­häll är mi­nis­tern som har an­svaret.          Foto: TT
An­ni­ka Strand­häll är mi­nis­tern som har an­svaret. Foto: TT

An­delen per­soner som får sin sjuk­peng in­dragen har mer än fyr­dubblats se­dan 2014. Det är åt­min­sto­ne del­vis en följd av folk­häl­so­min­i­ster An­ni­ka Strand­hälls (S) di­rek­tiv till För­säk­rings­kas­san att minska sjuk­från­va­ron till nio dagar.

De som nu drabbats är fram­för allt sjuk­skri­vna i nor­ra Sverige. I Norr­bot­ten fick ex­em­pel­vis 23 pro­cent (!) av de sjuk­skri­vna sin sjuk­peng in­dragen ef­ter dag 180. Många har kro­niska sjuk­domar som reu­ma­tism och rygg­ont.

Annons

Ti­digare i år upp­märk­sammades att allt fler funk­tions­hämmade har fått sin er­sätt­ning in­dragen. Det har setts som en klar ef­fekt av rege­ringens di­rek­tiv till för­säk­rings­kas­san, även om inte An­ni­ka Strand­häll velat er­känna sam­bandet.

Istäl­let be­stämde sig Strand­häll plöts­ligt för att av­skeda ge­ne­ral­di­rek­tören Anne-Ma­rie Beg­ler. Utan att Strand­häll pratat med Beg­ler på över ett år blev hon kallad till möte för att få be­skedet att rege­ringen inte läng­re hade för­tro­en­de för henne. När Strand­häll i går var på ut­fråg­ning i So­ci­al­ut­skottet kom hon inte med någ­ra tyd­ligare för­klar­ingar. Där­för blir det in­tres­sant att höra vad Beg­ler säger till ut­skottet senare – och vad Kon­sti­tu­tions­ut­skottet så små­ning­om kommer fram till.

För de sjuka vars sjuk­domar nu ifrå­ga­sätts är si­tua­tionen dock all­var­lig. Den som är så frisk att det går att jobba ska na­tur­ligt­vis göra det – om det finns prak­tiska möj­lig­heter att hitta ett lämp­ligt jobb. Om det inte finns måste sam­ord­ningen mel­lan sjuk­för­säk­ringen och a-kasse­er­sätt­ningen sam­ordnas, så att det inte blir som så ofta nu, att in­komst helt ute­blir.

Det är en in­hu­man be­hand­ling av sjuka män­ni­skor. An­svaret för den allt hårdare prax­is som rege­ringen drivit fram med sina di­rek­tiv till För­säk­rings­kas­san att minska an­talet lång­tids­sjuk­skri­vna och sjuk­pen­sio­nerade måste tas av An­ni­ka Strand­häll. Att av po­li­tiska skäl för­söka lämpa över an­svars­bör­dan på Beg­ler ge­nom att sparka henne är oan­sva­rigt och ohe­der­ligt.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons