Tullen snuvade knarkhandlare på storaffär

Sverige Tullpersonalen hittade knark för 16 miljoner i en skåpbil, bytte ut knarket och släppte iväg föraren som om inget hade hänt, vilket ledde myndigheterna till mottagaren. Nu åtalas mannen för grov narkotikasmuggling.
Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var i början av året som fyndet gjordes i en polskregistrerad skåpbil vid Öresundsbron, som bar med sig två begagnade torktumlare - fulla med heroin och kokain.

Priset på gatan för det sammanlagda knarket uppskattas ligga på omkring 16 miljoner kronor.

Men tullpersonalen på Lernacken höll masken och påbörjade en så kallad "kontrollerad leverans". De 1661 narkotikakapslarna byttes ut och föraren släpptes iväg, men den här gången med tullen hack i häl.

Färden gick hela vägen till Södertälje där tullpersonalen bevittnade hur föraren och mottagaren hjälptes åt med att lyfta ut de två torktumlarna, som tidigare innehållit knarket. Personerna greps på platsen.

– Det vanligaste är att narkotikakapslar av det här slaget är svalda när de smugglas in i landet och den här stora mängden kapslar och tillvägagångssättet är mycket ovanligt. Det tyder på att det här är en storskalig form av narkotikasmuggling som skulle distribueras till nästa led i försäljningskedjan innan de når gatunivån, säger Stefan Granath, chef på tullkriminalenheten i Stockholm.

Mottagaren, en man i 45-årsåldern, står nu åtalad för grov narkotikasmuggling, men förnekar brott. Mannen hävdar att han inte visste att torktumlarna innehöll knark.

Misstankarna mot föraren har lagts ner.

bild 1/2
Foto: Tullverket
Knarket i torktumlarna vägde över 15 kilo. Foto: Tullverket
Foto: Tullverket
Knarket i torktumlarna vägde över 15 kilo. Foto: Tullverket
Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.