Annons

SCB kan ge S pa­nik

Ledare SCB:s partiledarundersökning pekar mot ett rekorddåligt val för S. Stefan Löfven kan kanske ändå komma tillbaka som statsminister.
Opinion • Publicerad 7 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Löfven ris­kerar göra sämsta S-valet se­dan 2010.            Foto: TT
Löfven ris­kerar göra sämsta S-valet se­dan 2010. Foto: TT

Socialdemokraterna fick 28,3 pro­cent i SCB:s väl­jar­un­der­sök­ning som för­söker ge svar på hur väl­ja­rna skulle rösta om det var val i dag. Det är vis­ser­li­gen bättre än i de senaste opi­ni­ons­un­der­sök­ningarna, men efter­som SCB brukar ge S lite högre siff­ror än opi­ni­ons­in­sti­tuten är det ingen gläd­je­chock för S.

Tvärt­om, siff­ran är näs­tan den lägsta som nå­gon­sin re­do­visats (un­der Hå­kan Ju­holt och un­der flyk­ting­krisen hösten 2015 var den nå­got lägre) och det är den lägsta som SCB tagit fram så nära ett val.

Annons

Vad som är än vär­re är att S all­tid de senaste sex valen fått ett säm­re val­re­sul­tat än SCB:s mät­ning i maj val­året. Då var ändå Löfvens val­re­sul­tat för fyra år se­dan det näst Mona Sah­lins ännu säm­re re­sul­tat fyra år ti­digare det sämsta se­dan den all­männa röst­rättens in­fö­ran­de. I höst kan allt­så ett nytt bot­ten­re­kord slås.

Två fak­torer kan Löfven möj­li­gen sätta sitt hopp till. Många av de väl­ja­re som flytt det senaste halv­året har gått till gruppen osäkra och är där­med lättare att vinna till­ba­ka än de som gått till SD.

Dess­utom visade SCB i no­vem­ber att SD har en stor grupp väl­ja­re som tänker rösta på par­tiet trots att de inte sym­pa­ti­serar med SD. Det är nog de väl­ja­rna S-stra­tegerna hoppas locka med den hårda flyk­ting­po­li­tiken.

Om val­re­sul­tatet liknar SCB måste Ste­fan Löfven gå till tal­mannen dagen ef­ter valet och avgå (an­nars blir han bort­rös­tad). Men kan­ske kan han se­dan göra som hans kol­le­ga i Danmark pla­nerar – bilda en en­par­ti­re­ger­ing och hoppas på stöd av de tra­di­tio­nella mitten-väns­ter­par­tierna samt Dansk folkeparti. SD har inte stängt dörren för Löfven om flyk­ting­po­li­tiken är hård nog.

Sam­ma kal­kyl verka Ulf Kris­ters­son hålla öp­pet för. Men hans kol­le­ga i Danmark, stats­mi­nis­ter Lars Løkke Rasmussen från Venst­re, för­sökte med en en­par­ti­re­ger­ing men gav upp och leder nu en tra­di­tio­nell bor­ger­lig mi­no­ri­tets­re­ger­ing stödd på DF. Det är en var­nings­sig­nal för allt­för högt makt­spel.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons