Annons

Mycket nostalgi i nytt teaterarkiv

Kultur och Nöje 978 dramatiska föreställningar har spelats på Malmö Stadsteater sedan starten 1944. Bland dessa finns fyra versioner av Hamlet. Det här och mycket, mycket mer kan man läsa om i det digitala teaterarkiv som stadsteatern presenterade på tisdagen.
Publicerad 13 juni 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Under ett intensivt år har arbetet med att samla information om alla Malmö Stadsteaters dramatiska föreställningar sedan 1944 i ett digitalt arkiv pågått.

Totalt 3 615 sidor finns nu upplagda som innehåller information om allt från konstnärliga team och skådespelare som medverkat i olika föreställningar till publiksiffror och spelbilder.

Annons

På tisdagen lanserades arkivet med tårta och bandklippning för ett antal av teaterns flitigaste ombud och andra teaterentusiaster.

– För oss som arbetar här på teatern är arkivet ett viktigt arbetsredskap men vi har samtidigt haft ett publikt perspektiv när vi arbetat med det så här finns mycket filmer, bilder och även gamla teateraffischer, berättar Erik Roman som är ansvarig för Malmö Stadsteaters digitala kommunikation och projektledare för arkiv-arbetet.

När bandklippningen är avklarad och tårtan serverad förklarar Erik Roman hur arkivet fungerar.

– Man kan söka på två sätt, säger han. Antingen på vanligt sätt med sökord. Men för den som behöver lite mer introduktion har vi också skapat tidslinjer med lite text kring vad som var speciellt för en viss tidsperiod här på teatern och ett urval av pjäser från den tiden.

– Att man sätter samman ett sådant här arkiv handlar om att man sätter värde på historien och då är det viktigt att ha med folk som varit med, fortsatte Erik Roman.

En av dem som varit med länge är teaterombudet Britt Lindgren som sett nästan allt som spelats på teatern genom åren.

– Det första jag såg var nog Det blåser på månen med skolan, minns hon. Det glömmer jag inte. Jag kommer egentligen inte ihåg själva handlingen men jag minns hur fantastiskt det var.

När Britt Lindgren träffade sin man 1965 blev de tillsammans trogna besökare på både stadsteatern och på operan.

– 1965 tog jag med honom för att titta på Djävulens följe och tänkte sedan att honom får jag inte med mer, berättar Britt Lindgren. Men, jodå. Efter det såg vi musikalen Oklahoma som var hur bra som helst och sedan var han fast. Vi gick på allt – opera, dramatisk teater och musikaler.

Britt Lindgren har varit teaterombud i många år vilket innebär att hon fungerar som en slags ambassadör för teatern och informerar om föreställningar, hjälper till med bokningar och annat till teaterintresserade i sin omgivning.

Annons

– Numera är jag pensionär men förr var det mycket på jobbet som jag fungerade som ombud, förklarar hon.

Och teater går hon fortfarande på lika ofta – många föreställningar ser hon till och med två gånger.

Vad minns du speciellt från den gångna säsongen på Malmö stadsteater?

– Angels in America. Den trodde jag inte skulle vara så bra och den var så lång så jag tänkte att vi nog går i pausen men det var hur bra som helst och man tänkte inte alls på att tiden gick. Det var en överraskning och det var verkligen bra skådespelare som var med. Fröken Julie tyckte jag också mycket om.

Kommer du att använda det här nya arkivet?

– Oh, jag kommer att titta mycket i det. Mest av nostalgiska skäl kanske för att titta på allt det jag har sett.

Kopplat till det nya arkivet planeras också ett antal texter om teaterns historia som ska skrivas av journalisten och författaren Ulf Clarén. Redan nu kan man under rubriken Bergmanepoken läsa om Ingmar Bergmans tid på Malmö Stadsteater

– Vi har bestämt oss för sex olika historiska teman varav Bergmanepoken är en, berättar Ulf Clarén. Jag ska också skriva om bland annat själva Hipphusets historia, uppdelningen av teatern och musikteatern och så får Unga Teatern en egen artikel.

Arbetet med det digitala teaterarkivet är med andra ord ständigt pågående.

– Med hjälp av bland andra alla här kan vi bygga vidare på det, säger Erik Roman. Det finns så oerhört mycket att berätta om vår historia och naturligtvis läggs alla nya föreställningar in efter hand.

bild 1/3
Malmö Stadsteaters digitala arkiv
På tisdagen invigdes Malmö Stadsteaters nya digitala teaterarkiv. På plats var bland andra Erik Roman som är ansvarig för Malmö Stadsteaters digitala kommunikation, Sofie Åström som är säljare på teatern och Britt Lindgren som varit teaterombud i många år. Foto: Gunilla Wedding
Åke Catos enaktare Sova på marmorgolv från 2012 är en av teaterombudet Britt Lindgrens favoriter.
Malmö Stadsteaters digitala arkiv
På tisdagen invigdes Malmö Stadsteaters nya digitala teaterarkiv. På plats var bland andra Erik Roman som är ansvarig för Malmö Stadsteaters digitala kommunikation, Sofie Åström som är säljare på teatern och Britt Lindgren som varit teaterombud i många år. Foto: Gunilla Wedding
Fakta:

Malmö Stadsteaters arkiv

Malmö Stadsteaters digitala arkiv hittar man på teaterns hemsida under fliken arkiv.

Hemsidan har adressen malmostadsteater.se. Här kan man läsa om alla de 978 dramatiska föreställningar som spelats sedan starten 1944 och arkivet fylls hela tiden på med nya föreställningar. När det gäller musikal, operett och opera så förvaltas dock dessa föreställningar av Malmö Opera.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons