Annons

Landsbygden får ny lokal strategi 2019

Osby – Arbetet med en lokal landsbygdsstrategi är påbörjad och ska genomarbetas ordentligt innan det politiska beslutet ska tas. Jag kan tänka mig att det blir våren 2019, säger kommunchefen Petra Gummesson.
Osby • Publicerad 17 juni 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Frukostmötet hölls i Zerny Ekstrands mekaniska verkstad i Lindhult. FOTO: SUSANNE GÄRE
Frukostmötet hölls i Zerny Ekstrands mekaniska verkstad i Lindhult. FOTO: SUSANNE GÄRE

Petra Gummesson har under våren gett uppdraget att utveckla en lokal landsbygdsstrategi till samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Rent praktiskt är det vår samhällsplanerare Ebba Blomstrand som påbörjat arbetet efter ett möte med Marika Bjerstedt Hansen, som gett input, säger Petra Gummesson.

Annons

Arbetet ska genomföras med bland annat medborgardialoger och ska ut på remiss. Det ska bli ett ordentligt och genomarbetat förslag innan det ska gå upp för politiskt beslut.

- Jag kan tänka mig våren 2019.

– Det här är ett politiskt dokument där viljeinriktningen är att ta fram en strategi i nära samarbete med referensgrupper och genom medborgardialoger.

Petra Gummesson är införstådd med att det finns ett behov av att ta fram en strategi därför att en positiv tillväxt är en viktig del av den hållbara utvecklingen. Och en levande landsbygd är viktig för Osby kommun.

– Målet är att Osby kommun ska vara en bättre plats att bo, leva, verka och växa i oavsett om det är i byarna eller på landsbygden, säger Petra Gummesson.

- Jag tänker mig att strategin ska fungera som ett stöd för hur invånare och företagare på landsbygden kan arbeta för en långsiktig utveckling på landsbygden. Den ska också kunna stimulera till krafttag för landsbygdsutveckling i kommunens egen organisation men också i bred samverkan med ideella organisationer och det privata näringslivet.

Petra Gummesson var tillsammans med fastighetsförvaltare Mathias Karlsson, turismstrateg Maria Wetterquist och Michael Horn, miljö- och byggchef, inbjudna till ett frukostmöte hos Zerny Ek strand i Lindhult i slutet av förra veckan.

Det är andra gången som LRF Osby/Visseltofta och Loshult/Örkened bjuder in kommunens representanter. Det första frukostmötet hölls i Ekeröd i höstas hos Anders Edbro.

Meningen med samarbetet är att trycka på, i syfte att få till stånd en lokal utvecklingsstrategi för landsbygden.

– På det hela taget var det ett positivt möte, säger Anders Edbro, kontaktperson för LRF:s kommungrupp i Osby/Visseltofta och Loshult/Örkened. Vi vill vara remissinstans, fortsätter han. Jag anser att kommunen missar att vi är en aktiv part och vi ser de lokala konsekvenserna av de kommunala besluten och vi har lokalkännedomen.

Annons

– Vi vill diskutera hur LRF kan bli en resurs i lokalsamhället, säger Sven Henriksson, LRF, det skulle finnas en telefonlista till oss bönder, för vi kan hjälpa till vid exempelvis skogsbränder, torka och sinande brunnar.

Nästa frukostmöte med näringslivet och företagare äger rum i oktober i år.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons