Annons

”Wilmer X är gitarrock utan något pynt”

Kultur och Nöje I kväll avslutar Wilmer X årets Torsjö Live med en konsert halv tolv på natten. Spelningen är nummer två i ordningen på bandets jubileumsturné som inleddes på Sweden Rock med en spelning som skapade goda känslor inför resten av sommaren.
Publicerad 30 juni 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I år är det 40 år sedan Wilmer X, då under namnet Wilmer Pitt, gjorde sin första spelning, ett ”rockattentat” i skrivsalen på Pildammsgymnasiet i Malmö. Fortsättningen är skånsk rockhistoria men när man nu jubileumsfirar med en turné är det första gången på sju år. Inför premiären på Sweden Rock var Nisse Hellberg, bandets sångare, låtskrivare och gitarrist, ändå lite orolig.

– Inte för hur vi skulle spela, utan mer för att det var ett så stort sammanhang och man vet aldrig hur det tas emot, säger han. Festivalspelningar kan också vara så splittrande. Man står och spelar för en handfull människor men här var det tvärtom. Med sin planering såg Sweden Rock till att publiken som är på plats tittar på den som spelar och när vi blickade ut över folkhavet var det obeskrivligt. Och hela spelningen gick så himla bra så vi är på väldigt gott humör och ser verkligen fram emot spelningen på Torsjö Live. Sweden Rock var inte bara starten för jubileumsturnén utan också Wilmer X spelning nummer tusen. Det vet Nisse Hellberg med säkerhet eftersom han har alla spelningar nedskrivna.

Annons

– Jag är lite nördig med sådant, säger han med ett skratt. I min ungdom antecknad jag mycket sånt som när jag gick på bio, när vi repade och när vi spelade. De här första spelningarna trodde jag skulle vara något unikt men sedan fortsatte jag så nu är det en ganska tjock bunt. Jag har räknat och räknat och räknat och ville egentligen att det skulle bli tusen spelningar 2006 när vi hade en kris och trodde att det var slut. Men hur jag än räknar så var det 999 före Sweden Rock och de var eld och lågor just inför att få spelning nummer tusen.

Inför sommaren har Wilmer X repat in ett rejält gäng låtar varav alla inte hinns med på Torsjö Live

– Tyvärr är de här festivalspelningarna rätt kort speltid, konstaterar Nisse Hellberg. Man spelar en timme och får inte det där utrymmet att gräva hur djupt som helst. Min tanke inför turnén var att folk vill höra det som de upplever som klassisk Wilmer X – det vill säga gitarrock utan en massa pynt. Och de vill höra låtar som de har hört förut, eller om de inte har hört dem så gillar de dem ändå.

– På Torsjö Live blir det väl ungefär samma som på Sweden Rock men vi växlar alltid lite och spelar aldrig exakt samma, fortsätter han. Vi vill variera och kanske tänka på dem som ser oss mer än en gång.

Är det några låtar som ni absolut måste spela på varje konsert?

– ”Teknikens under” och ”Vem får nu se alla tårar”. ”För dum för pop” är också en sådan och ”Om en hund mådde så här” och ”Hon är ihop med en insekt”. Fast ibland undrar man lite om det är jag/vi eller om det verkligen är publiken som tycker det. Men jag inbillar mig att folk hade blivit rätt sura om vi inte spelat någon av dessa.

Är det någon av sommarens spelningar som ni ser extra mycket fram emot?

– Nja, det skulle möjligen vara att få återvända till Stortorget och Malmöfestivalen. Det är ändå hemmastaden och jag blev verkligen glad när den blev bokad. Å andra sidan är det omöjligt att veta vilken spelning vi kommer att minnas allra mest efteråt. Vi kör hundra procent på alla.

Tror du att en ny publik kommer att hitta er under sommaren?

– Det är väl mer tveksamt, men det är alldeles för tidigt att säga. Rent generellt, om vi inte pratar om Wilmer X, så är det inte samma generationsgap inom musiken som det var tidigare. Om jag ser på mina döttrar så blandar de friskt i sina spellistor med dagens hits och så plötsligt kommer något gammalt av Beatles eller T. Rex. och det slog mig när jag såg Rolling Stones senast att det var mycket mer yngre människor där nu än för några år sedan. Nu vet jag inte om resonemanget stämmer på Wilmer men ungdomarna kanske följer med sina föräldrar. Jag skulle ha skämts ögonen ur om jag följt med min pappa på konsert men där har det verkligen blivit ett annat klimat.

Annons

Sista spelningen på Wilmer X turné är Gröna Lund 20 september. Hur det blir med gruppen efter det vet Nisse Hellberg inte riktigt än.

– Det diskuteras också något som jag inte kan säga eftersom det inte är bestämt än, säger han lite kryptiskt och fortsätter:

– Efter det ska jag ut som soloartist på julturné med The Refreshments och sedan är det plötsligt nyår. Jag känner också att jag måste känna efter hur det gick med turnén, vad som var kul och sedan diskutera om det är smart att göra Wilmer X direkt igen. Eller så kanske det dyker upp någon annan idé. Man vet inte. Jag har min solokarriär också som jag prioriterar eftersom jag tycker om att skriva i den lite lättare stilen som passar det bandet.

Ett par solospelningar hinner Nisse Hellberg också med i sommar. En på Americanafest på Solhällan i Löderup i augusti och så den traditionella på St Gertrud i Malmö som blir den 11 juli.

– St Gertrud-traditionen vill jag verkligen hålla liv i och bägge är för bra sammanhang för att tacka nej. Men jag får väl se upp så jag inte råkar spela fel låtar, säger han.

bild 1/3
SÖLVESBORG  20180609Wilmer X uppträder under Sweden Rock Festival i Norje utanför Sölvesborg på lördagen.Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
9 juni inledde Wilmer X sin jubileumsturné på Sweden Rock. På bilden Janne Lindén som förstärker               bandet i sommar samt Nisse Hellberg och Jalle Lorensson.Foto:  Claudio Bresciani / TT
SÖLVESBORG  20180609Wilmer X uppträder under Sweden Rock Festival i Norje utanför Sölvesborg på lördagen.Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
9 juni inledde Wilmer X sin jubileumsturné på Sweden Rock. På bilden Janne Lindén som förstärker               bandet i sommar samt Nisse Hellberg och Jalle Lorensson.Foto:  Claudio Bresciani / TT
Fakta:

Wilmer X:

Rockgruppen Wilmer X bildades 7 april 1978 i Malmö under namnet Wilmer Pitt. De ursprungliga medlemmarna var Nisse Hellberg, Clas Rosenberg, Jalle Lorensson och Mats Thorin. Wilmer X 2018 består av Nisse Hellberg, Jalle Lorensson, Thomas Holst och Sticky Bomb. Bandet får under sommaren också förstärkning av Janne Lindén.

Här spelar Wilmer X på sin jubileumsturné 2018:

30/6: Torsjö Live, Tyringe

5/7: Peace & Love, Borlänge

6/7: Öja krog, Ystad

13/7: Hasslöfestivalen, Hasslö

14/7: Wisby Strandhotell, Visby 1/8: Hotell Tylösand, Halmstad

2/8: Slottsruinen, Borgholm

4/8: HX festival, Helsingborg

10/8 Malmöfestivalen, Malmö

20/9: Gröna Lund, Stockholm

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons