Annons

”Jag hatar att göra saker jag redan gjort”

Publicerad 5 juli 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
John Lindberg Trio har sina rötter och grenar i rockabillygenren men har skapat ett eget sound genom att blanda sin musik med andra genrer så som hårdrock och i senaste samarbetet med irländsk folkmusik. Foto: George Grigoriadis
John Lindberg Trio har sina rötter och grenar i rockabillygenren men har skapat ett eget sound genom att blanda sin musik med andra genrer så som hårdrock och i senaste samarbetet med irländsk folkmusik. Foto: George Grigoriadis

Det är uppskattningsvis ett och ett halvt år sedan som bandet hade en spelning i Skåne. Nu är de aktuella på Helgeåfestivalen i Knislinge. Det är första gången bandet besöker festivalen, men de har tidigare besökt Knislinge för Rockabilly Rumble. Nytt för bandet är att basisten Martin Engström valde att sluta och ersattes av Nathanael Marcusson. Eftersom John Lindberg och Martin Engström tillsammans skrev bandets låtar har det varit en omställning för John Lindberg att skriva låtar på egen hand.

– Det har varit lite som att vara gift och sedan skilja sig. Jag har fått upptäcka mig själv, säger han.

Annons

Det senaste albumet Straight from the heart, 2017, blev så ett album med Lindberg som ensam låtskrivare, något som varit både roligt och utmanande. Första spåret, med samma namn som albumet, blev ett sätt att skriva om tomrummet efter den avhoppade bandmedlemmen. Däremot har det klickat väl med den nya basisten.

– När man byter en medlem måste det klicka både musikaliskt och socialt, och det har det gjort. Varje musiker är extremt viktig för soundet. Vi är tre på scen som ska låta som sju, berättar han.

En ny ep har det också blivit, Rhymes and rythm, där irländsk folkmusik möter rock’n’roll. En kille med banjo på ryggen vandrade in till bandets studio i Enviken med några demos. Banjokillen Martin Furey klickade med John Lindberg och samarbetet resulterade i en folkmusikinspirerad ep med textbaserade låtar.

Varje låt är som en berättelse, en handling med början och slut. Låten Happy Birthday på samma ep beskriver John Lindberg som Bruce Springsteen möter Elvis Presley med en irländsk tvist.

John Lindberg Trio har flera samarbeten i bagaget, såväl med Per Gessle som Susie Päivärinta.

Bandet söker ständigt efter nya genremöten och ingredienser att förnya sitt sound. Det är ett sätt att bli inspirerad och koka ihop en ny musikalisk soppa, berättar John Lindberg.

– Jag älskar att få nya inputs och sedan vända upp och ner på dem. Som att blanda olika färger för en perfekt tavla.

Nya ingredienser och låtskrivare bryter gamla mönster och det passar trion som inte vill fastna i upprepningar. Senast tidningen pratade med John Lindberg var 2014. Då var målet att utvidga spelningarna utomlands, ett mål han kan bekräfta uppfylldes. Det har blivit spelningar i Tyskland, Danmark, Schweiz och Finland.

– Det har varit tuffare för oss att spela utomlands där vi inte är lika kända. Man får börja om från början lite. Samtidigt är det lättare för det är en större marknad. Men så klart också större konkurrens.

I tio år har de levt på att spela sin egen musik och är fortfarande ett band som verkar under radarn, även om det blivit lättare med åren. Deras breda och unika musikstil och turnerandet i Europa har lockat nya fans.

Annons

– När vi spelade i Walldorf hade folk åkt från Frankrike för att se oss. Då blir man ju styrkt att fortsätta, säger John Lindberg.

På torsdag klockan 19.45 spelar trion på Helgeåfestivalen i Knislinge.

Fakta:John Lindberg Trio

Medlemmar: John Lindberg, Nathanael Marcusson och Joakim Dunker.

Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons