Annons

Elev fick inte ledigt – kommunen kritiseras

Skurup Skolinspektionen kräver att åtgärder vidtas.
Skurup • Publicerad 6 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Föräldrarna ansökte om att deras barn skulle få ledighet i tretton dagar i anslutning till påsklovet. De uppgav att syftet med resan var att hälsa på en släkting i utlandet och öva barnets språk ”eftersom skolan inte erbjuder hemspråksundervisning”.

Annons

När Skånskan pratade med rektorn på Mölleskolan, Maria Appelgren, i maj sa hon att det alltid görs individuella bedömningar vid ansökan även om det finns en generell utgångspunkt. Hon berättade även att eleven hade varit borta flera veckor under 2016 och även skulle vara borta flera veckor 2017.

Skolinspektionen inledde en granskning och begärde in uppgifter från Skurups kommun. Kommunen svarade att skolan inte tolkar släktskap i utlandet som ”synnerliga skäl.” De menade att beslutet är fattat utifrån en samlad bedömning av elevens skolsituation. Rektorn anser inte att den anledning till ledighet som föräldrarna angett utgör grund för att ta ledigt i cirka tre veckor under terminstid.

Skolinspektionen förelägger Skurups kommun enligt skollagen att vidta åtgärder så att författningarnas krav avseende ledighet tillgodoses.

Fakta:

Caroline StenbäckSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons