GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anna Karolina är del av ny deckarduo

Kultur och Nöje Tre böcker i serien om Amanda Paller. En fristående thriller. Och nu medförfattare i Mons Kallentofts Herkulesserien. Malmöbosatta deckarförfattaren och polisen Anna Karolina har hunnit med mycket sedan debuten 2014.
Publicerad 7 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

2014 kom Zack, den första delen i deckarförfattaren Mons Kallentoft och journalisten och författaren Markus Luttemans Herkulesserie. Här presenterade de sin hjälte den unga, framgångsrika Stockholmspolisen Zack Herrey som bedriver utredningar vid polisens Särskilda enhet på dagarna och flyr verkligheten med fester och droger nattetid.

Serien är fritt baserad på myten om den antika hjälten Herkules/Herakles och hans tolv stordåd och Zack möter i varje bok nya utmaningar med koppling till dem som Herkules ställdes inför.

Kallentoft och Lutteman har skrivit fyra böcker om Zack tillsammans och när det nu är dags för seriens femte del, Falco, har Kallentoft bytt författarpartner till Malmöbosatta deckarförfattaren och expolisen Anna Karolina.

– Allt började med ett meddelande på Instagram från min agent, berättar Anna Karolina. När Markus valde att hoppa av Herkulesserien för att satsa på eget skrivande letade Mons efter en ny skrivpartner och hade läst min trilogi om polisen Amanda Paller och gillade den, framförallt för att den är lite lik Herkulesserien i stilen – hårdkokt och med en huvudperson som är en polis som befinner sig lite i gråzonen till det kriminella.

Anna Karolina, som till vardags heter Anna Larsson, debuterade som författare samma år som första delen i Herkulesserien kom ut. I kriminalromanen Stöld av babian mötte läsarna Amanda Paller, en nyutbildad polis som förälskar sig i Adnan som precis har suttit i fängelse för narkotikabrott.

I början av författarkarriären kombinerade Anna Karolina skrivandet med sitt arbete på polisens ledningscentral i Malmö. När vi nu träffas för att prata om samarbetet med Mons Kallentoft har hon varit heltidsförfattare i tre år och hunnit med att skriva ytterligare två böcker om Amanda Paller samt den fristående Malmöthrillern Sjusiffrigt.

– Jag sa upp mig från polisen i samma veva som jag höll på med den tredje Amanda Paller-boken, berättar hon. Jag kände att jag var tvungen att välja. Det fungerade inte att ha två jobb på heltid.

Redan innan Anna Karolina fick frågan om samarbete från Mons Kallentoft hade hon följt Herkulesserien.

– Jag lärde faktiskt känna Markus precis när han och Mons började skriva den första boken om Zack. Han gav ut sin biografi om Per Holknekt på Norstedts där min Stöld av babian kom ut så vi bytte böcker och skrev vad vi tyckte om dem till varandra. Sedan fortsatte jag med att läsa Herkulesserien och Markus ringde ibland om polisiära frågor. På sätt och vis kändes det som att jag hade ett lillfinger inne i serien redan.

Att tacka ja till samarbetet var ändå inte ett lätt beslut för Anna Karolina eftersom det skulle innebära att hon fick pausa sitt eget skrivande ett tag.

– Samtidigt kände jag att det var en kul grej att få skriva tillsammans med någon annan, att ha någon att bolla idéer med och som är lika insatt i det man skriver som man själv, säger hon. Sedan gillar jag det här med en polis som själv är inblandad i brottslighet liksom min Amanda.

Hur var det att komma in i en serie där fyra böcker redan var skrivna?

– Mons och jag var helt överens om att det skulle få märkas att det är en ny medförfattare i den här boken. Det vore konstigt annars. Falco är också relativt lik det jag har skrivit innan och visst finns det en viss ramhandling för hela serien att hålla sig inom men det har ändå varit ett relativt fritt arbete.

Hur mycket har du påverkat serien?

– Jag tror nog att jag är lite mer hårdkokt i stilen än Mons och använder mer slang. Sedan är vi väl mer inne på själva polisarbetet här än i tidigare delar. Det handlar mycket om poliser som infiltrerar kriminella organisationer och deras hanterare. Sedan är det inte så att bara för att jag skriver autentiskt om polisarbete så är allt sant. Självklart hittar vi på, spänning går alltid före hur det går till på riktigt, men jag tror jag får med de där smådetaljerna som gör att det känns trovärdigt och äkta.

I inledningskapitlet till Falco hamnar Zack mitt i ett terrorattentat i Stockholms tunnelbana och tvingas ingripa genom att skjuta ihjäl gärningspersonen. I efterdyningarna av detta hittas sedan en polis som arbetar som hanterare åt en infiltratör mördad. Polisen är en gammal vän till Zack och han bli personligt indragen även i denna utredning som visar sig hänga samman med det inledande attentatet.

– Redan från början när vi tog fram grundhandlingen i Falco hade vi bestämt att vi skulle ha med ett terrorattentat, en lastbil skulle köra in på Hötorget, berättar Anna Karolina. Vi hade Nice och allt det fruktansvärda som hände där lite i bakhuvudet. Men sedan när attentatet på Drottninggatan hände kände vi att det blev för känsligt med ett lastbilsdåd och flyttade det till tunnelbanan i stället.

Känns det otäckt när det man skriver hamnar så nära verkligheten?

– Absolut, men detta hade också hänt innan. Många har bara Drottninggatan färskt i huvudet men vi hade en bombman innan dess också. Sedan skriver varken jag eller Mons direkt för att vi vill lyfta samhällsproblem eller skapa debatt men det blir ändå att man plockar ur verkligheten när man skriver en nutida kriminalroman.

Just nu arbetar Anna Karolina och Mons Kallentoft med del sex i Herkulesserien.

– Vi var i Stockholm och lanserade Falco tillsammans så då satt vi några dagar och gjorde synopsis till den nya boken. Annars arbetar vi mest tillsammans via Skype och mejl eftersom Mons bor på Mallorca.

Skriver du på något nytt eget också?

– Det är så högt tempo i Herkulesserien, en ny bok varje år, så det är svårt att hinna med. Men när det blir en vecka över här eller där så kan jag sitta lite med mitt eget. Jag har en del idéer så jag måste bara bestämma vad jag ska satsa på.

bild 1/5
Anna Karolina har skrivit falco tillsammans med Mons Kallentoft. Foto: Gunilla Wedding
Anna Karolina skriver på heltid sedan tre år. Foto: Gunilla Wedding
Anna Karolina har tidigare arbetat som polis, bland annat vid ledningscentralen i Malmö. Foto: Gunilla Wedding
Anna Karolina har skrivit den femte delen i Herkulesserien, Falco, tillsammans med Mons Kallentoft. Foto: Gunilla Wedding
Anna Karolina har skrivit falco tillsammans med Mons Kallentoft. Foto: Gunilla Wedding
Fakta:

Anna Karolina Larsson

Född: 1974 i Finspång

Bor: Limhamn med man, två barn (tvillingar) och två bonusbarn Bakgrund: Gick Polishögskolan i Stockholm och började arbeta som polis 2001. Körde först radiobil och jobbade sedan på rånkommissionen. Flyttade till Malmö 2010 och arbetade på polisens ledningscentral. Har gått Lunds Universitets författarskola. Debuterade som författare under författarnamnet Anna Karolina med Stöld av babian 2014. Författare på heltid sedan tre år tillbaka. Bibliografi: Stöld av Babian 2014, Står dig ingen åter 2015, Förlorat ansikte 2016 och Sjusiffrigt 2017. Aktuell med: Falco som hon skrivit tillsammans med Mons Kallentoft och som ges ut av Bookmark. Femte delen i Herkulesserien där de fyra tidigare delarna är skrivna av Mons Kallentoft och Markus Lutteman. Böckerna i Herkulesserien:

Zack, 2014 (Mons Kallentoft/Markus Lutteman)

Leon, 2015 (Mons Kallentoft/Markus Lutteman)

Bambi, 2016 (Mons Kallentoft/Markus Lutteman)

Heroine, 2017 (Mons Kallentoft/Markus Lutteman)

Falco 2018 (Mons Kallentoft/Anna Karolina)

Anna Karolina om …

… det blir fler böcker om Amanda Paller: ”Den är på paus kan man säga eftersom den inte är avslutad. Jag har en del idéer kring den också. Men så är det det här med babianen i första boken, att den handlar om tidelag, det har hämmat utgivningen i utlandet. Det är konstigt att man kan skriva kriminalromaner om barn som blir våldtagna men när det kommer till djur är det annorlunda. Det som jag skriver om har hänt och det har gjorts dokumentärer men vissa grejer är mer tabu än andra. Det var länder som Norge och Danmark som tackade nej till exempel. Därför har det känts lite segt att skriva vidare även om både jag och läsarna älskar serien.”

… hur hon arbetar: ”Jag har tvillingar som är åtta år hemma så när de är i skolan måste jag jobba koncentrerat. Jag har alla mina bokskisser och idéer i datorn eftersom jag sällan sitter på samma ställe och arbetar. Ibland sitter jag i köket, ibland vid mitt ståskrivbord och ibland ute på något kafé.”

… hon ska vara med i hela Herkulesserien: ”Vi tar en bok i taget. Nu har vi börjat med bok sex också och så får vi se sedan.”

Anna Karolinas tips till andra som vill bli författare: ”Man måste skriva mycket och satsa på skrivandet. Sedan är det det klassiska rådet att skriva där man står, om man skriver om det man kan blir det både enklare och bättre. Det är också bättre att skriva om det man själv vill läsa än det man tror att andra vill läsa.”

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.