Agne Nilsson har varit med och anordnat marknaden sedan 1981. Här tillsammans med Kim Olsen som också är engagerad i Hstveda marknadsråd. Foto: Alice Hermansson

Snart dags för kommers

Hästveda På onsdag är det äntligen dags för en av årets största händelser i kommunen – Hästveda marknad. I år förväntar sig arrangörerna att det kommer 80 000 besökare till marknaden.

Hästveda marknad har anor ändå bak till 1870-talet och är en traditionell skånsk marknad. Sedan 1981 är det Hästveda marknadsråd med representanter från Hästveda Brottarklubb och Hästveda IF som arrangerar det årliga evenemanget.
Arrangörerna menar att marknaden är en kraftfullt etablerad tradition som ofta benämns som en familjemarknad.
– Under våra gulddagar var det totalt 100 000 här under de två dagarna. Nu är det ju lite färre men marknaden är fortfarande väldigt omtyckt, säger Agne Nilsson som är ordförande i Hästveda Marknadsråd

Ett hett samtalsämne under årets förberedelser av marknaden är huruvida värmen kommer påverka besöksantalet. Varma dagar kan innebär att besökarna hellre tar sig till stränderna för att svalka än att gå på marknad.
– Förra året regnade det mycket under marknaden. Nu ska det vara uppåt 25 grader båda dagarna och det optimala marknadsvädret är egentligen att det ska vara lite mulet, säger Agne Nilsson.

I år kommer tivolit på Hästveda marknad vara jättestort till alla barns förtjusning. Dessutom kommer Norra Såne tillsammans med Hästveda marknad anordna en bokstavslek. Information om tävlingen kommer finnas i Norra Skåne under onsdag och tordag Prissumman för vinsten kommer ligga på 3 000 kronor och de kommer utse två vinnare.
Traditionella inslag som djurmarknaden, där man säljer allt från marsvin, kaniner, höns och hästar, kommer att hållas som vanligt på torsdagen. Hästveda Marknad är nästan den enda marknaden i Skåne som fortfarande har en djurmarknad.

Nytt för i år är den stora loppmarknaden som kommer pågå från ett på dagen fram till midnatt på onsdagen.

På Hästveda marknad finns det ungefär 1 000 marknadsplatser. På måndagens pressträff meddelande Hästveda marknadsråd att det fanns ungefär 100 platser kvar. Men att de kan gå åt snabbt nu på slutet.
I år har arrangörerna försökt att få in mer hantverksstånd till mässan. De har bland annat besökt hantverksmässor i Skåne för att locka försäljarna till sina marknad.
– Ibland kan vi se att vi har fått in många ansökningar om att sälja kläder, brända mandlar och leksaker. Så pass många att vi faktiskt har behövt säga nej. Men i år har vi varit mer intresserad av att vi vill ha fler hantverksstånd på marknaden, säger Kim Olsen från Hästveda marknadsråd.

Utöver den stora loppmarknaden, tivolit och djurmarknaden kommer skånefavoriterna Prebens Pågar att uppträdde under årets marknad.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • JA (61%, 244 Röster)
  • NEJ (39%, 157 Röster)

Antal röster: 401

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×