Annons

Vinden blåste grönt vid Finjasjön

Hässleholm • Publicerad 10 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Både fritidsnämndens chef Henrik Samevik och limnologen Helene Annadotter hade bedömt att det nu skulle vara ofarligt att bada i Finjasjöns vatten men varnade för algblomningens oförutsägbarhet.

Redan under söndagseftermiddagen hade algblomningen alltså återvänt till Björkviken efter en vecka med väldigt fint vatten.

Annons

— Folk som har bott nära sjön har påstått att det har blommat i Sjörröd så jag skulle tro att det antagligen har blåst hit, säger Helene Annadotter som under måndagen skulle göra en ny mätning på sjön.

Syrenhalten i olika nivåer i sjön mättes och svaret visade att det var noll milligram syrgas per liter redan på tio meters djup, vilket är väldigt ovanligt enligt Johan Forssblad.

— En fisksort som heter gärs, som lever vid botten är de som har drabbats av detta, förklarar Johan.

Det är värmen och det vindstilla vädret som kan ha orsakat viss skiktning i sjön och därmed syrebrist på bottnen. Syre löses sämre i varmt än kallt vatten och mindre stormar brukar vanligtvis röra om syrehalten i sjön.

— Jag tycker inte man ska avstå från att bada bara för att det finns döda fiskar, säger Johan och menar att det inte har en direkt koppling med själva algblomningen.

Helene Annadotter vill förtydliga att algblomningen kan variera även från plats till plats i sjön.

— Samtidigt som det blåser västliga vindar mot Björkviken kan det istället vara algfritt på andra sidan vid Mjölkalånga och Skyrup, säger Helene Annadotter.

Detta är något som kan bekräftats av Mats Bengtsson, som sköter vårdfisket i Finjasjön åt kommunen, som åkte förbi dessa områden under helgens fisketur.

— Det går fortfarande att bada i Finjasjön, man får kolla hur det ser ut i vattnet och även tänka på at det finns flera badplatser runt sjön, säger Helene Annadotter.

bild 1/3
Björkviken vatten
Enligt fiskaren Mats Bengtsson var det fint vid Mjölkalånga under söndagen när han var ute och fiskade.  Foto: Helene Annadotter
Björkvikens vatten var fint igen på måndagen enligt Helene Annadotter. 	Foto: Helene Annadotter
Björkviken vatten
Enligt fiskaren Mats Bengtsson var det fint vid Mjölkalånga under söndagen när han var ute och fiskade.  Foto: Helene Annadotter
Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons