Lena Pettersson och Pia Stenkilsson från Sveland Djurförsäkring var på plats för att informera de blivande djurägarna.Foto: Alice Hermansson
Det fanns illrar att köpa och klappa på marknaden. Foto: Alice Hermansson
Hästtokiga Leonora Von Holst besökte Falsterbo Horse Show i veckan. Foto: Alice Hermansson
Therese och dottern Malin Lyckemo har rest från Norrtälje för att köpa en häst. De hade fått information om Hästveda djurmarknad av en bekant som läst om den. Foto: Alice Hermansson
Rasmus Bengtsson försöker få Izadora Fogelström, 16 månader, att intressera sig för en nykläckt kyckling, Foto: Alice Hermansson
Silkeshönan gick att beskåda. Foto: Alice Hermansson
”Östermalmsdamerna” gick hem i Hästveda och blev sålda direkt vid öppning. Foto: Alice Hermansson
Tuva-Lii Johansson var på marknaden för första gången. Foto: Alice Hermansson

Långväga besökare på årets djurmarknad

Hästveda. Den traditionsenliga djurmarknad i byn är en av de sista i Sverige. Hit kommer besökare från hela landet för att köpa djur. Redan vid sjutiden drar marknaden igång.

– Om man inte är här innan klockan sju så missar man allt. De flesta djuren är sålda redan klockan tolv även om marknaden håller på till klockan två.

Det är tidig morgon i Hästveda. Gatorna är folktomma och marknadsståndens presenningar har inte plockats bort för dagen.
Om några timmar kommer flera tusen människor trängas på gatorna inne i byn. Men denna tidiga morgon lockas inte besökarna av brända mandlar eller älgkebab. Folk är här för att få en inblick i hur djurförsäljningen gick till förr i tiden. Långt innan Facebook och Blockets säljannonser.

Klockan halv åtta på morgonen är det tjockt av besökare framför marknadsstånden.
Vid illrarna flockas barn som vill klappa. Men de drar snabbt bort sin hand när illrarna hellre vill bitas än att bli klappade på.

Bredvid illrarna sitter familjen Johansson som åkt till Hästveda från Blekinge för att sälja kaninungar som föddes för tio veckor sedan.
– Detta blev lite av en överraskning för oss alla i familjen. Ett av mina barn att tagit fel på kaninpappans kön. Så nu sitter vi här med alldeles för många kaninungar som vi inte har tid för, berättar Rose-Marie Johansson.
Klockan nio hade inga av kaninungar blivit sålda hos familjen Johansson. Men det var fortfarande många timmar kvar av marknaden i Hästveda.

En bit bort hörs en tupp gala över området och sorlet från förväntansfulla barn är närvarande. Marknaden i Hästveda kan vara den plats där många barns högsta önskan om att få ett husdjur kan gå i uppfyllelse.
Men ett djur kan vara ett stort ansvar för ett barn.
– Vi åkte hit för att kolla och eventuellt köpa en kanin till min dotter. Men vi ska tänka över saken noggrant. Barn kan lätt tröttna på saker, berättar Annika Svensson som har en dotter som längtar efter djur.

Några som är mer säkra på sin sak är familjen Lyckemo. De har åkt hela vägen från Norrtälje, utanför Stockholm, för att vara med på djurmarknaden. Therese Lyckemo har nyligen sålt sin islandshäst och vill köpa en häst till dottern Malin Lyckemo.
– Det är praktiskt att man kan få kolla på många hästar samtidigt och försöka lära känna dem lite, säger hon.

En häst kommer mot säljplatsen. Malin Lyckemo blir ivrig och försvinner bort mot den nya hästen. Hon vill bli först av alla att få träffa hästen i fall att den skulle vara den rätta hästen för henne.
Tidigt på morgonen har alla hästtransporter inte kommit till plats än. Först måste alla hästarna som ska säljas gå igenom en veterinärbesiktning. Mår hästen inte bra kommer den inte få säljas på marknaden.

 

Hästvedas djurmarknad är en av få marknader som finns kvar som fortfarande säljer djur. Många av de gamla djurmarknaderna i Skåne har försvunnit. Men i Hästveda har den anordnats under en lång tid. Djurhållningen på en marknad är viktig, särskilt nu när det har varit så varmt. Djuren måste ha tillgång till skugga, vatten och mat under dagen.

För en del personer kan det bli spontana djurköp under marknaden. Lena Pettersson och Pia Stenkilssons besökte Hästveda marknad för att informera om djurförsäkringar. Hittills har de lyckats teckna försäkringar för både nyköpta djur och för personer som inte haft en försäkring sedan tidigare.
– Vi vill berätta för folk om hur oerhört viktigt det är att försäkra sina djur. Det kan ju kosta 2500 kronor att bara komma in hos en veterinär på helgen. Att vara utan försäkring då kommer svida rejält i plånboken, säger Lena Pettersson.

En del som kommer till marknaden söker inte efter några särskilda djur. Medan andra är har en klar bild av vad de vill ha.
– Jag körde faktiskt hit från Nossebro tidigt i morse. Det jag hoppas på att få köpa är en åsna. Men jag tror inte det kommer säljas några åsnor på marknaden i år, säger Monica Carlsson.

Några åsnor syntes inte till på marknaden. Men Monica Carlsson håller hoppet vid liv och kikar ut över parkeringen med djurtransporter.
– Det kan vara så att det kommer åsnor nu lite längre fram på dagen.

Efter några timmar är det fortfarande fullt av folk på området. Men allt fler marknadsstånd har satt upp skyltar med ordet ”såld” på sig.
Det börjar bli varmt och många av djuren har tagit en tupplur i skuggan.

Läs mer:

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...