GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Långväga besökare på årets djurmarknad

Hästveda. Den traditionsenliga djurmarknad i byn är en av de sista i Sverige. Hit kommer besökare från hela landet för att köpa djur. Redan vid sjutiden drar marknaden igång.
Hässleholm • Publicerad 12 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Om man inte är här innan klockan sju så missar man allt. De flesta djuren är sålda redan klockan tolv även om marknaden håller på till klockan två.

Det är tidig morgon i Hästveda. Gatorna är folktomma och marknadsståndens presenningar har inte plockats bort för dagen.

Klockan halv åtta på morgonen är det tjockt av besökare framför marknadsstånden.

Bredvid illrarna sitter familjen Johansson som åkt till Hästveda från Blekinge för att sälja kaninungar som föddes för tio veckor sedan.

En bit bort hörs en tupp gala över området och sorlet från förväntansfulla barn är närvarande. Marknaden i Hästveda kan vara den plats där många barns högsta önskan om att få ett husdjur kan gå i uppfyllelse.

Några som är mer säkra på sin sak är familjen Lyckemo. De har åkt hela vägen från Norrtälje, utanför Stockholm, för att vara med på djurmarknaden. Therese Lyckemo har nyligen sålt sin islandshäst och vill köpa en häst till dottern Malin Lyckemo.

En häst kommer mot säljplatsen. Malin Lyckemo blir ivrig och försvinner bort mot den nya hästen. Hon vill bli först av alla att få träffa hästen i fall att den skulle vara den rätta hästen för henne.

Hästvedas djurmarknad är en av få marknader som finns kvar som fortfarande säljer djur. Många av de gamla djurmarknaderna i Skåne har försvunnit. Men i Hästveda har den anordnats under en lång tid. Djurhållningen på en marknad är viktig, särskilt nu när det har varit så varmt. Djuren måste ha tillgång till skugga, vatten och mat under dagen.

För en del personer kan det bli spontana djurköp under marknaden. Lena Pettersson och Pia Stenkilssons besökte Hästveda marknad för att informera om djurförsäkringar. Hittills har de lyckats teckna försäkringar för både nyköpta djur och för personer som inte haft en försäkring sedan tidigare.

En del som kommer till marknaden söker inte efter några särskilda djur. Medan andra är har en klar bild av vad de vill ha.

Några åsnor syntes inte till på marknaden. Men Monica Carlsson håller hoppet vid liv och kikar ut över parkeringen med djurtransporter.

Efter några timmar är det fortfarande fullt av folk på området. Men allt fler marknadsstånd har satt upp skyltar med ordet ”såld” på sig.

8 bilder
Tuva-Lii Johansson var på marknaden för första gången.  Foto: Alice Hermansson
Lena Pettersson och Pia Stenkilsson från Sveland Djurförsäkring var på plats för att informera de blivande djurägarna.Foto: Alice Hermansson
Det fanns illrar att köpa och klappa på marknaden. Foto: Alice Hermansson
Hästtokiga Leonora Von Holst besökte Falsterbo Horse Show i veckan. Foto: Alice Hermansson
Therese och dottern Malin Lyckemo har rest från Norrtälje för att köpa en häst. De hade fått information om Hästveda djurmarknad av en bekant som läst om den. Foto: Alice Hermansson
Rasmus Bengtsson försöker få Izadora Fogelström, 16 månader, att intressera sig för en nykläckt kyckling, Foto: Alice Hermansson
Silkeshönan gick att beskåda. Foto: Alice Hermansson
”Östermalmsdamerna” gick hem i Hästveda och blev sålda direkt vid öppning. Foto: Alice Hermansson
Tuva-Lii Johansson var på marknaden för första gången.  Foto: Alice Hermansson
Lena Pettersson och Pia Stenkilsson från Sveland Djurförsäkring var på plats för att informera de blivande djurägarna.Foto: Alice Hermansson
aliher
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.