Annons

Årets bönder finns i Mala

Hässleholm • Publicerad 24 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Julimånad har varit den varmaste på över 200 år i Sverige. Många lantbrukare i norra Skåne vittnar om att torkan är den värsta som de har upplevt någonsin. På gården hemma hos Stella och Bo Arvidsson är betesmarken till synes grön men gräset växer inte. År som dessa är svåra för lantbrukare.

För två veckor sedan fick paret Arvidsson reda på att de fått utmärkelsen ”Årets Bonde” utdelat av Hushållningssällskapet i Västra Göinge distrikt. Ett glatt besked i en tid av oro för dåliga skördar och att maten inte ska räcka till djuren på gården.

Annons

Den sjätte augusti kommer Hushållningssällskapet dela ut priset i Mala Byagård. Efteråt kommer det vara en rundvandring där Bo och Stella Arvidsson kommer visa upp gården och djuren.

Paret Arvidsson har varit aktiva inom lantbruket i Mala i över 40 år. Men att bli prisade för sitt engagemang var en överraskning.

– Jag tänker att man gör så gott man kan. Men vi blev båda förvånade över utmärkelsen. Men det är så klart jättekul, berättar Bo Arvidsson.

Bina surar i trädgården ljudet från hönorna hörs på avstånd. För tre år sedan skaffade de bikupor som en del av deras miljösatsning. Bina är ett sätt att behålla den biologiska mångfalden. Honungen som slungas från bikuporna säljs främst till bekanta och familj.

Förra året byggde de en solcellsanläggning på gården med 180 paneler på gården. Solceller är billiga drift och med bidrag från länsstyrelsen är solceller en lönsamma investering för många gårdar. Dessutom har solcellerna en låg klimatpåverkan.

– Vi tänker jättemycket på miljön här på gården. Solceller är framtiden tänker och vi har också funderat på att köpa en elbil, berättar Stella Arvidsson.

Årets Bonde är ett pris som delas ut av Hushållningssällskapet i Västra Göinge distrikt. Utmärkelsen delas ut till de bönder som har jobbat hårt och länge i branschen.

Hushållningssällskapet kollar på gårdens helhet. Storleken på gården har ingen betydelse. Småskaliga lantbruk är lika viktiga som stora. Magnus Nyman, ordförande i hushållningsdistriktet Västra Göinge, har varit med i beslutet av årets bonde.

– Kriterierna är att man ska ha byggt upp gården från grunden. I detta fallet har vi sett att Bo och Stella Arvidsson har en fin djurhållning och har ett bra miljötänk. De har ju skaffat både bikupor och en stor solcellsanläggning. Men det är också viktigt att gården sköts bra ur ett ekonomiskt perspektiv, förklarar Magnus Nyman.

I hagen mitt emot djuren betar de fullvuxna korna med kalvarna. Några av dem är blyga för främlingar. Stella och Bo Arvidsson har ungefär 160 kor på gården. Djurhållningen är väldigt viktig för att ha en välfungerande gård. Efter många års erfarenhet av att vara djurbonde har man lärt sig att förstå när djuren mår dåligt.

Annons

– Jag kollar till korna varje morgon. I regel brukar de djur som mår dåligt gå undan från flocken. Det är inte roligt att läsa om de gårdar som inte tar hand om sina djur. Då blir man väldigt illa berörd, säger Bo Arvidsson.

Gården i Mala är Bo Arvidssons föräldrahem. På 40-talet drev hans föräldrar en mjölkproduktion på gården. Nu har gården köttproduktion istället. Tiderna har dock förändrats. Som lantbrukare är man mer ensam på landet eftersom att många inte längre håller på inom jordbruket. Dessutom är det för många konsumenter som inte köper svenskt kött.

– Det är jätteviktigt att uppmana folk att köpa svenskt kött. Särskilt nu i dessa tider av torka och nödslakt. Det är jobbigt att sälja sitt kött till underpris. Men det är värre att inte få det sålt alls.

Efter att ha drivit gården i 40 år är det snart dags att börja ta det lite lugnare. Planen är att Bo och Stella Arvidssons son ska ta över gården inom en framtid.

– Vi håller på med ett generationsskifte just nu, säger Bo Arvidsson.

bild 1/8
Bo Arvidsson och hustrun Stella, i Mala. Hushållningssällskapet. Foto: Stefan Sandström.
Förutom kor och bin finns det också hönor och tuppar. 
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Bondgården är Bo Arvidssons föräldrahem som köptes på 40-talet. Då var det mjölkproduktion som på gården. 	
			8FOTO: Stefan Sandström
Bröstcancer, prostatacancer och barncancer. De olika färgerna på plasten köper man in till gården för att stötta olika cancerfonder och föreningar med pengar. 				                             FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Bo Arvidsson och Stella Arvidsson har en biodling i trädgården sedan tre år tillbaka. I år har de slungat ungefär 30 kilo honung som de säljer till vänner och bekanta. 
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Kalvarna på gården föddes tidigare i våras.
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Bo Arvidsson och hustrun Stella, i Mala. Hushållningssällskapet. Foto: Stefan Sandström.
Bo Arvidsson och hustrun Stella, i Mala. Hushållningssällskapet. Foto: Stefan Sandström.
Bo Arvidsson och hustrun Stella, i Mala. Hushållningssällskapet. Foto: Stefan Sandström.
Förutom kor och bin finns det också hönor och tuppar. 
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
aliher
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons