Hunde Eddie som under måndagen blev algförgiftad och fick föras till veterinär.
Ägaren Anna Hanson med sina sex papilloner varav tre arbetar som socialtjänstehundar.
Hunde Eddie som under måndagen blev algförgiftad och fick föras till veterinär.
Hunde Eddie som under måndagen blev algförgiftad och fick föras till veterinär.

Hunden Eddie drack algförgiftat vatten

Sjöbo Hunden Eddie av rasen papillon insjuknade plötsligt efter ett dopp i Vombsjön under måndagsmorgonen.

Anna Hanson från Staffanstorp var på utflykt med sina sex papilloner tillsammans med hennes väninna som passar en cockerspaniel när olyckan inträffade.

Hundägaren hade i förväg kollat upp sjön på internet för att leta efter varningar, men fann inga sådana.

Väl där badade de en kort stund tillsammans med hundarna. Efter cirka 45 minuter på platsen upptäckte Anna Hanson ett svagt ljusgrönt band precis vid strandkanten. Väninnorna bestämde sig för att lämna sjön då de inte ville ta några risker.

När de packade in hundarna i bilen började den två och ett halvt år gamla hunden Eddie att gny. Ägaren förklarar att hon trodde han var kissnödig och tog ut honom för att rastas.

Eddie stod ostadigt och skakade med öronen nedfällda rakt bakåt. Han tryckte in magen av smärtor och försökte kasta upp utan att lyckas.

Anna Hanson blev orolig och slog upp sin misstanke om algförgiftning på sin mobil, och alla symptom stämde överens med Eddies agerande.

Hon ringde till Lunds djursjukhus som var fullt och hänvisade henne till Malmö. Evidensia Djursjukhuset Malmö förklarade att hon genast behövde åka in med Eddie.

– Jag åkte raka vägen dit och bar in honom under armen. Allt gick väldigt fort, förklarar ägaren.

Väl där blev det konstaterat att Eddie drabbats av algförgiftning, som orsakas av cyanobakterier i grönblå alger. Han fick direkt en spruta för att framkalla kräkning.

Det visade sig att Eddie inte hade ätit sin frukost, vilket har stor betydelse när det kommer till intag av algförgiftat vatten – om en hund har ätit så åker giftet ut tillsammans med maten. Och därför blev han dålig medan de andra hundarna som ätit klarade sig.

Han fick sedan ytterligare en spruta för att upphäva illamåendet och blev sedan inlagd. Veterinären rapporterade senare på måndagsmiddagen att läget var stabilt men att Eddie behövde stanna under natten.

– Personalen på kliniken var otroligt hjälpsamma och effektiva i sitt arbete. Det är jag oerhört tacksam över, säger Anna Hanson som försöker hålla humöret uppe genom lek med hennes fem andra papilloner.

Eddie är en socialtjänstehund under utbildning. Han ska så småningom arbeta som terapi- och skolhund. Under hans utbildning har han hälsat på hos äldreboenden för att utföra livskvalitéhöjande arbete.

– Det vore hemskt om han inte kan fortsätta med sitt arbete på grund av olyckan. Det är nämligen det bästa han vet, menar ägaren.

Anna Hanson och hennes tre socialtjänstehundar samarbetar även med Autism- och Aspergerförbundet på riksnivå för tredje året i rad.

– Vi åker på läger och leker med barnen. Eddie kan vara med på många av lekarna, men vissa är ännu över hans nivå.

Sjöbo kommun gör mätningar av vattenkvalitén på badplatser var fjortonde dag. Den senaste gjordes den 17 juli och visade på utmärkt vattenkvalitét i östra Vombsjön.

På Sjöbo kommuns hemsida finns sedan tidigare information om att iaktta försiktighet när man badar med husdjur och barn under algblomning och på tisdagen la kommunen ut en text på dess Facebooksida där man beklagar att en hund verkar ha drabbats av algförgiftning och att man vill därför varna extra mycket.

På kommunen var Ylva Alsén den enda tillgängliga miljöinspektören på tisdagen. Hon är inte heller den som har hand om mätningarna i sjöarna. Men hon påpekar att förhållandena ändrats sedan senaste mätningen och råder precis som på hemsidan personer med barn och husdjur att vara försiktiga och uppmärksamma när det badas i sjön.

×