JAS 39-plan har under onsdagen släppt en bomb över brandområde i Trängslet, Älvdalen. Foto: TT

JAS-plan har bombat brandområde i Älvdalen

Jas 39 Gripen-plan släppte en bomb över brandområdet i Älvdalen på torsdagen. Klockan 14 höll Försvarsmakten, länsstyrelsen och räddningsledare en presskonferens på plats kring beslutet.

– Då vi inte kunnat använda konventionella släckningsarbete vid området där det finns ett militärt skjutfält och därför har vi inte kunnat ta bort syret så valde vi att försöka med en bomb, säger Johan Szymanski räddningsledare.

Under onsdagen har ett Jas 39 Gripen-plan släppt en bomb över skjutfältet i Trängslet, Älvdalen, för att försöka kväva branden.

Skjutfältet i Trängslet har innehållit odetonerad ammunition vilket svårat räddningsarbetet i och med att markpersonal inte har kunnit närma sig området. I förra veckan exploderade en granat från området och all bemanning ombads då att dra sig tillbaka.

För att få kontroll på branden har nu alltså en bomb släppts över området. Något både räddningsledare Johan Szymanski bekräftade på presskonferensen:

– Det verkar som att processen har haft en god verkan, bränder ända upp till 100 meter från bombmålet har släckts.

Anders Persson,  chef för flygvapnets produktionsledning, gav mer information om själva bombningen:

– Två Jas-39 beväpnades med ett stycke bomb. Strax innan klockan 12 fälldes det en bomb som träffade målet, ett lyckat försök.

Men hur tänker ni kring riskerna att bomba ett område?

– Vi har räknat fram och tillbaka i dagar, riskerna är väl genomarbetade, och räddningsledaren har gjort ett bra jobb med att dra tillbaka sina mannar, säger Anders Persson.

Läs mer:

www.nsk.se