Det har gått 15 år sedan Jonas Hassen Khemiri slog igenom med romanen ”Ett öga rött” och han har varit produktiv sedan dess. Snart släpps hans nya roman, ”Pappaklausulen”. Foto: Pierre Björk
Marockansk-franska Leïla Slimani uppmärksammades i våras för spänningsromanen ”Vaggvisor”. Nu är hon åter aktuell, med ”Sex och lögner”. Foto: Catherine Hélie
Brittiska Tessa Hadley kommer för första gången ut på svenska – inom kort släpps romanen Syskonen. Foto: Mark Vessey
Mexikanska Valeria Luiselli är dubbelt aktuell på svenska. Foto: Diego Berruecos

Verklighet och fiktion på Författarscenen

Jonas Hassen Khemiri, Sigrid Rausing och en efterlängtad Leïla Slimani. Det är några av författarna som gästar Författarscenen på Malmö stadsbibliotek i höst.

Sju författare från sex olika länder kommer under hösten att inta Författarscenen för att prata om sina böcker.
– Det är ett spännande program som rör sig mycket kring fiktionalisering av verkligheten, litteraturens oändliga möjligheter och potential, säger Författarscenens producent Per Bergström i ett pressmeddelande.
Först ut är den danska poeten Naja Marie Aidt, aktuell med Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka, som hon skrev efter att hennes son omkom efter en olycka, och mexikanska Valeria Luiselli, som i sina romaner De tyngdlösa och Historien om mina tänder leker med begreppet vad som är fiktion och vad som är biografi. Och vice versa.
Den 4 september möts de i ett samtal med Jenny Tunedal.

Rafael Donner är nästa gäst – den 9 oktober samtalar han med Johanna Koljonen
Hans debutbok, essäsamlingen Människan är ett känsligt djur tar avstamp i hans fars, Jörn Donners, hjärtoperation.
Boken beskrivs som högst personlig och hans texter som fyllda av intressanta och humoristiskt skarpa iakttagelser av både hans eget inre och världen kring honom.

Den 15 oktober är det Sigrid Rausings tur att ta plats på Författarscenen. I sin bok Malström försöker hon förstå vad som hände med hennes svägerska Eva Rausing. Sommaren 2012 hittades hon död i sitt hem i London, där hon och hennes man Hans Kristian Rausing under många år hade brottats med ett drogberoende.
Malström, som släpps i början av oktober, beskrivs som en gripande historia om missbrukets natur, och en lyrisk och fragmentarisk memoarbok.
– Rausing har i mångt och mycket vigt sitt liv åt att introducera översatt kvalitetslitteratur och har också översatt sin bok själv. Kan det arbetet och litteraturen bidra till att bearbeta en missbrukartragedi av det här slaget? funderar Per Bergström.

Brittiska Tessa Hadley har skrivit sex kritikerrosade romaner och tre novellsamlingar, men Syskonen som släpps i augusti, är den första som översatts till svenska.
Den 25 oktober samtalar hon på Författarscenen med Yukiko Duke.
7 november är det äntligen dags för den skånska publiken att få möta den marockansk-franska författaren och journalisten Leïla Slimani. Hon skulle ha besökt Författarscenen i våras för att prata om sin uppmärksammade spänningsroman Vaggvisor, men tvingades ställa in på grund av sjukdom i familjen.
– Jag har mött flera personer som uttryckt sin besvikelse över att samtalet blev inställt så det känns mycket bra att hon kunde boka om sitt besök. Nu är hon dessutom aktuell med Sex och lögner, där hon reser tillbaka till sitt uppväxtland Marocko för att samtala med kvinnor om deras möjligheter, uppger Per Bergström.
Leïla Slimanis samtalspartner på scenen blir Astrid Trotzig.

Sist ut i höst är Jonas Hassen Khemiri. Den 21 november ska han samtala med Ida Linde om Pappaklausulen, hans nya roman som enligt förlaget handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.

×