Annons

Kanske ett hopp för Zimbabwe

Opinion Ett rekordhögt valdeltagande är prognosen för det första valet i Zimbabwe sedan diktatorn Robert Mugabe föll.
Opinion • Publicerad 30 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett rekordhögt valdeltagande är prognosen för det första valet i Zimbabwe sedan diktatorn Robert Mugabe föll. Landet har varit en av de afrikanska tragedier där en korrupt ledning har hållit befolkningen i fattigdom trots att rika naturresurser kunnat se till att folk fick leva anständigt.

Förmodligen ger valresultatet ingen perfekt demokrati, oavsett. Men även om Emmerson Mnangagwa, Robert Mugabes högra hand, vinner valet finns det en chans till en förbättring för medborgarna. Mnangagwa är en hårdför soldat och har anklagats för plundring och ekonomisk rovdrift. Men han är intresserad av att kickstarta Zimbabwes ekonomi och förefaller uppriktig åtminstone i sin strävan efter ökat välstånd.

Annons

Oppositionsledaren Nelson Chamisa är också intresserad av ekonomisk stimulans och har inget politiskt bagage och inga korruptionsanklagelser med sin in i valrörelsen. Chamisa skulle stå för en ny början för Zimbabwe, med sin valplattform med tyngd på mänskliga rättigheter. För landets skull kan man hoppas att han får möjlighet att genomföra de reformerna.

Fördelen med att båda vill ha en stark ekonomi är att det finns en gräns för hur korrupt och maktfullkomlig man kan vara. Valet måste gå någorlunda rätt till för att Zimbabwe ska ses som ett land som utländska investerare våga närma sig. Ingen av kandidaterna har råd med uppenbart våld, tvång och fusk.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons