Foto: TT

Ryanair-piloter varslar om strejk

Sverige Svenska Ryanair-piloter hotar att gå ut i strejk den 10 augusti om inte bolaget inleder förhandlingar om att teckna kollektivavtal.

I december meddelade flygbolaget att man tillåter fackförbund för sina anställa piloter. Sedan dess har de svenska anställda försökt att få till en förhandling om kollektivavtal, skriver Expressen.

Men Ryanair har inte velat förhandla med fackets representanter.

– Men Ryanair har konsekvent vägrat att träffa SPF med de företrädare för föreningen som vi väljer. Man har lagt restriktioner på vilka som får delta i förhandlingarna från vår sida, och det kan vi naturligtvis inte acceptera, säger Martin Lindgren, ordförande i SPF och pilot på Braathens Regional Airways, till Expressen.

– Det är ett orimligt krav. Vi har aldrig hört talats om det på svensk arbetsmarknad tidigare, att ett företag försöker styra vem från facket som deltar i förhandlingarna.

Om inte arbetsgivaren accepterar förhandlingsdelegationen så kommer de 40 svenska piloterna att gå ut i strejk, en konflikt som kan förlängas om ingenting händer.

Ute i Europa är konflikten redan ett faktum. Förra veckan gick personal i Spanien, Italien, Belgien, Portugal och Irland ut i strejk, och på måndagen röstade även tyska piloter om att strejka.