Annons

Schyman på valturné tror på riksdagsintåg

Hässleholm • Publicerad 2 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Mötena är förlagda till 60 olika orter, och torsdagen gick genom Skåne, med Kristianstad, Hässleholm, Höör och dubbelmöte i Malmö på agendan.

– Det är en turné som håller sig på marken. Vi håller oss till tåg och bil, säger Schyman.

Annons

Att det inte blir flyg har att göra med den politik partiet vill föra.

– Vi måste använda politiken för att ställa om samhället. Det handlar inte om källsortering. Det här är inga köksbordsfrågor. I Sverige lever vi som att vi hade 4,2 jordklot, säger hon.

På vissa av tågsträckorna som turnén gör kommer det dessutom bli chans till mindre möte i ett fyrsäte.

Jämställdheten är partiets mest profilerade fråga.

– Vi har inte ett jämställt samhälle. Vi har inte nått målen som alla riksdagspartier ställt sig bakom, säger hon och exemplifierar med mäns våld mot kvinnor och olika löner för kvinnor och män.

– Alla är för jämställdhet, men när det kommer till att genomföra förändringar så blir det motstånd, konstaterar Schyman.

Framför 15-talet åhörare i Kulturhuset målar hon med orden om hur samhället återgår mot värderingar där män med vapen ska skydda kvinnor och barn.

FI vill i sin budget ta pengar från militären och i stället satsa på krisberedskap.

– Man tar upp Rysslands annektering av Krim, och den fördömer vi givetvis. Men att det skulle leda till angrepp mot ett EU-land är befängt. Medan det är miljardrullning till militären får myndigheten för samhällsskydd och beredskap kaffepengar. Vi kan inte titta på imaginära hot, säger Schyman.

När den politiska veteranen klev in på Kulturhuset i Hässleholm var det redan det femte mötet sedan turnén startade på onsdagen. Och ytterligare tre var planerade till torsdagens eftermiddag och kväll.

Annons

– Jag har sagt att jag ska besöka alla platser där vi ställer upp i kommun- eller regionvalet i år, konstaterar Schyman.

I valet för fyra år sedan ställde partiet upp i 20 kommuner, och kom in i 13. I år är målet 50 kommuner och fem regioner.

– Vi märker att vi har mer än dubbelt så många som ställer upp för oss, och det är många lokalavdelningar som startar, säger Schyman.

I senaste riksdagsvalet landade partiet på 3,12 procent. Inget parti med så högt valresultat har misslyckats med att ta sig in fyra år senare. Men i opinionsundersökningarna som genomförts har man under de senaste månaderna gått från drygt två procent till strax under detsamma.

– Jag tror att vi kommer in. Vi har inte råd till affischering eller valfilmer, så vi får lita till våra volontärer. Därför är det viktigt att jag också kommer till alla orter.

bild 1/3
Valturnén innehåller 90 möten på 60 orter under sex veckor. Hässleholm var ett av fem stopp under turnéns andra dag. FOTO: Lars-Åke Englund
Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ valtalade under torsdagen på Kulturhuset i Hässleholm. Det var det andra av fem valmöten bara den dagen. FOTO: Lars-Åke Englund
Ballongerna visade vägen till Gudrun Schymans valtal inne i Kulturhuset i Hässleholm. FOTO: Lars-Åke Englund
Valturnén innehåller 90 möten på 60 orter under sex veckor. Hässleholm var ett av fem stopp under turnéns andra dag. FOTO: Lars-Åke Englund
Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ valtalade under torsdagen på Kulturhuset i Hässleholm. Det var det andra av fem valmöten bara den dagen. FOTO: Lars-Åke Englund
Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons