Annons

Opera med stor konstnärlig vilja

Kultur och Nöje De sjungande löven Opera med musik Egil Kolind och libretto av Tord Nihlén.
Publicerad 3 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Opera

De sjungande löven Opera med musik Egil Kolind och libretto av Tord Nihlén.Regi, scenografi och ljus: Tord Nihlén. Körledare: Noora Karlhuluoma. Kostym: Elias Levin. Mask: Emma Karlsson. Koreografi: Emily Willman. Medverkande: David Afzelius, Synnöve Ekström, Malcom Nihlén, Josef Zetterberg Pihl, Richard Wieland, Linus Ask med flera. Urpremiär på Kulturhuset Anders i Höör den 2 augusti.

Annons

[contentcards url="http://www.skd.se/2018/05/13/sommaroperan-pa-gang/" one_line="true"]

Med sig har de haft en skicklig och ambitiös produktionsgrupp samt naturligtvis många många medverkande på scenen. Tillsammans har man skapat en helaftonsopera med allt som hör till, till och med ett balettavsnitt. Kostymerna är välgjorda, vackra och fantasifulla, scenografin enkel men mycket genomtänkt, koreografin av mycket hög klass, liksom personregin. Och framför allt: uppsättningen är genomsyrad av konstnärlig vilja. Det är värt allt beröm.

[contentcards url="http://www.skd.se/2018/07/31/loven-sjunger-opera-i-hoor/" one_line="true"]

Tord Nihléns libretto är en fortsättning på sagan Prins Hatt under jorden (även den blev en opera i Höör 1999, för övrigt den första nyskrivna verket för Höörs sommaropera). En tänkvärd historia om en maktgalen minister som vill använda konsten i egna syften till att påverka medborgarna. Om detta kan man säkerligen diskutera mycket; i de totalitära staterna är det en självklarhet men även i våra så kallade demokratier är det en i högsta grad vanlig företeelse. Det finns ingen anledning att fördjupa sig här och nu, det räcker med att konstatera att Tord Nihlén använder sig av ett välvårdat vackert språk med poetiska undertoner. Precis som en operalibretto ska vara men alltför sällan är.

Varje sommar sedan 1997 – med undantag för 2000 då världsutställningen i Hannover kom i vägen – har Höörs Sommaropera visat upp en ny uppsättning. Och fortsättning lär följa: 2019 är redan klart och planerna för 2020 är också långt komna. En enastående kulturgärning.

bild 1/3
Drottningen, Synnöve Ekström.Foto: Alf Ljungkvist
Nymfernas dansFoto: Alf Ljungkvist
Narren, Richard Wieland och Ministern, Josef Zetterberg Pihl.Foto: Alf Ljungkvist
Drottningen, Synnöve Ekström.Foto: Alf Ljungkvist
Nymfernas dansFoto: Alf Ljungkvist
Lars-Erik Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons