Blommor och kondoleanser utanför den port där en 20-årig man med Downs syndrom blev ihjälskjuten av polis i samband med att han bar ett leksaksvapen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Minnesstund för skjuten 20-åring

Nyheter I dag klockan 13 hålls en minnesstund på platsen där en 20-årig man med Down syndrom dog efter att ha blivit skjuten av polis.

På en innergård sköt polisen i torsdags en hotfull man med pistol. Mannen dog av sina skador. Den hotfulle mannen var en man i 20-års åldern med Down syndrom som hade rymt hemifrån med en leksakspistol.

Klockan 13 på söndagen rullar en motorcykelkortege från Skarpnäck i Stockholm till platsen där den 20-åriga mannen dog. Det är en familjevän som har tagit initiativet till kortegen, skriver Aftonbladet.

– Alla som vill får lägga blommor och tända ljus. Och det kommer vara musik, en från kyrkan som kommer sjunga. Och sen får alla tillsammans sjunga ”Sol, vind och vatten”, säger den 20-åriga mannens mamma, Katarina Söderberg, till Aftonbladet och säger att hennes son älskade Ted Gärdestad.

Familjen till mannen är kritiska mot hur polisen agerade i fallet, men vill att den stora uppmärksamheten kring mannens död ska kunna leda till en förändring.

– Det är fruktansvärt att de har skjutit ihjäl min son, men ingenting blir bättre av att hålla på att pajkasta dem, där får utredningen ha sin gång. Och att detta eventuellt kan leda till någonting, en förbättring för framtiden, så att detta aldrig händer igen, säger Katarina Söderberg.

×