GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nyutbildade poliser vid skjutning

Sverige Två av de tre poliser som var på plats när en 20-årig man sköts ihjäl av polisen är nyutbildade.
Publicerad 8 augusti 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Blommor och läggs på den plats där en 20-årig man blev ihjälskjuten av polisen. 
Foto: Stina Stjernkvist / TT
Blommor och läggs på den plats där en 20-årig man blev ihjälskjuten av polisen. Foto: Stina Stjernkvist / TT

En 20-årig man med Downs syndrom sköts ihjäl förra veckan av polisen. Han hade rymt hemifrån med en leksakspistol och när mannen anträffades av poliserna upplevde de honom som hotfull och sköt mot honom. Mannen dog senare av sina skador.

[contentcards url="http://www.skd.se/2018/08/05/minnesstund-for-skjuten-20-aring/" one_line="true"]

Tre poliser var på platsen där mannen sköts ihjäl. Två av dessa avlossade skott mot mannen, skriver Expressen. Två av de tre poliserna var nyutbildade poliser, varav en tog examen i juni 2018 och en i november 2017. Enligt Expressen vittnar flera poliser om att det har förekommit mycket avhopp inom polisen, vilket har gjort att erfarenhet har saknats bland poliserna som arbetar i fält.

[contentcards url="http://www.skd.se/2018/08/03/nyheten-om-dodskjutningen-sprids-over-varlden/" one_line="true"]

De tre poliserna arbetade inom Citypolisen i Stockholm. Förra året meddelande just Citypolisen att de skulle minska utbildningarna i konflikthantering och ersätta delar av den med skytte, skriver Expressen.

Regionpolischefen i Stockholm, Ulf Johansson, kommenterar ålder och erfarenhetsfrågan bland poliserna så här:

– Man försöker alltid att blanda patruller så mycket man kan så att man får med erfarenhet och yngre. Har man med många yngre så försöker man få med någon äldre eller en buss så att man är flera som åker med någon förman som är rutinerad.

Camilla Landin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.