Blommor och läggs på den plats där en 20-årig man blev ihjälskjuten av polisen. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Nyutbildade poliser vid skjutning

Sverige Två av de tre poliser som var på plats när en 20-årig man sköts ihjäl av polisen är nyutbildade.

En 20-årig man med Downs syndrom sköts ihjäl förra veckan av polisen. Han hade rymt hemifrån med en leksakspistol och när mannen anträffades av poliserna upplevde de honom som hotfull och sköt mot honom. Mannen dog senare av sina skador.

Tre poliser var på platsen där mannen sköts ihjäl. Två av dessa avlossade skott mot mannen, skriver Expressen. Två av de tre poliserna var nyutbildade poliser, varav en tog examen i juni 2018 och en i november 2017. Enligt Expressen vittnar flera poliser om att det har förekommit mycket avhopp inom polisen, vilket har gjort att erfarenhet har saknats bland poliserna som arbetar i fält.

De tre poliserna arbetade inom Citypolisen i Stockholm. Förra året meddelande just Citypolisen att de skulle minska utbildningarna i konflikthantering och ersätta delar av den med skytte, skriver Expressen.

Regionpolischefen i Stockholm, Ulf Johansson, kommenterar ålder och erfarenhetsfrågan bland poliserna så här:

– Man försöker alltid att blanda patruller så mycket man kan så att man får med erfarenhet och yngre. Har man med många yngre så försöker man få med någon äldre eller en buss så att man är flera som åker med någon förman som är rutinerad.