Annons

”Vi har ingen kommunal strategi”

Osby • Publicerad 9 augusti 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Marika Bjerstedt Hansen (S).
Marika Bjerstedt Hansen (S).

– Vi har försäkrat LRF:s kommungrupp om att vi löser akut vattenbrist. Vi har haft en dialog i sommar framför allt om kommunens roll vad gäller vatten till djur vid akut kris, säger Marika Bjerstedt Hansen. Så om det händer så löser vi det, Per Fremark på SBVT är underrättad om detta.

– Men vad gäller foderbrist till djuren, så har vi ingen kommunal strategi.

Annons

– Kommunen har erbjudit lokala bönder att de får använda kommunens marker, men lantbrukarna anser att det rör sig om för små arealer, säger Marika Bjerstedt Hansen. Men vi är beredda att ställa den marken till förfogande.

– Sverige borde ha en annan inställning och vara mer självförsörjande än vi är idag, fortsätter hon. Men eftersom kommunen måste följa LOU, Lagen om offentlig upphandling, där hela EU är marknaden, så skapar det lite utrymme för stödaktioner.

– Vi har aldrig tidigare varit i en liknande situation, det skulle i så fall vara på 1800-talet då många valde att utvandra till Amerika. Jag tror att torkan kommer slå hårt och vi får försöka lösa de problem som uppstår framöver.

– Men det finns inget i kommunallagen som reglerar matförsörjning, det borde finnas, säger Marika Bjertedt Hansen.

Hon säger att efter stormen Gudrun hade kommunen ansvar att se till att alla fick el och vatten, men det finns ingen kommunal beredskap att hantera konsekvenser av torka.

– Lantbruket är en egen näring och ska klara sig själva, som andra företag. Det är svårt att hävda ett kommunalt ansvar. Men i akuta situationer får vi försöka lösa problemen.

Hushållningssällskapet i Skåne skriver i sitt öppna brev till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att årets extrema torka kräver särskilda insatser. Hushållningssällskapen i Sverige har 300 rådgivare runt om i landet. De erbjuder sig att hjälpa Jordbruksverket, som släpar efter med mellan 500 och 700 miljoner kronor i EU-stöd från 2015, 2016 och 2017.

En del av Hushållningssällskapens rådgivare, som har stor erfarenhet av EU-rådgivning och stödhantering, kan projektanställas under tiden utbetalningarna regleras.

Samtidigt som akuta problem måste lösas är det viktigt att snabbt komma i gång med ett långsiktigt, strategiskt arbete för bättre klimatanpassning, skriver Hushållningssällskapen i sitt brev till landsbygdsministern.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons