Annons

Hur går det ihop M?

Le­da­re Mo­de­raternas val­ma­ni­fest in­ne­håller många för­slag som kostar pengar. Hur det ska fi­nan­sieras fram­går där­emot inte.
Opinion • Publicerad 20 augusti 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Eli­sa­beth Svan­tes­son och Ulf Kristersson. 	             Foto: TT
Eli­sa­beth Svan­tes­son och Ulf Kristersson. Foto: TT

Ett val­pro­gram med 200 punkter som ska ge­nom­föras nästa man­dat­pe­ri­od. Det var vad Mo­de­raterna pre­sen­terade i lör­dags.

De flesta punkterna var väl kända se­dan ti­digare. Där fanns med vissa skat­te­sänk­ningar, som ett nytt jobbskatteavdrag och skat­te­sänk­ningar för pen­sio­närerna. Men val­pro­grammet 2018 är inte alls som det senaste val­pro­grammet som M pre­sen­terade, 2002 (de senaste valen har M nöjt sig med den al­li­ans­ge­men­samma platt­formen), när allt fo­ku­serades på kraf­tigt sänkta skatter. Re­sul­tatet blev ett ka­ta­strof­val.

Annons

Nu är det istäl­let en rad ofta kost­samma för­slag som fö­re­slås. En för­dubb­ling av för­svars­kost­naderna har utlovats ti­digare, lik­som 10 000 nya po­lis­an­ställda. Men här finns ock­så löf­ten om 20 nya mil­joner till kom­muner och lands­ting, fler lä­ra­re med högre lön, ut­byggd pri­mär­vård och sats­ning på för­loss­nings­vården och till och med ut­vecklat och för­bättrat presstöd – det ville M av­veckla på 1900-talet.

På press­kon­fe­rensen be­to­nades för­sla­gen som handlar om brott och straff, där läng­re straff fö­re­slogs. Men nu drogs ock­så slut­satsen att det kostar. Fler fäng­el­se­platser be­hövs om läng­re straff döms ut, särskilt om po­lisen ock­så blir ef­fek­tivare så fler kan dömas. Det handlar om stora pengar.

Trots alla kost­nads­krä­van­de för­slag – och en del skat­te­sänk­ningar – vill M ändå hålla sig inom det fi­nans­po­li­tiska ram­verket och upp­fylla (det nästa år sänkta) över­skotts­målet. An­talet för­slag till be­spa­ringar är dock myc­ket få. Hur de många punkterna som in­ne­bär höjda kost­nader ska fi­nan­sieras står skrivet i stjär­norna, inte i val­ma­ni­festet.

Ett bi­drags­tak och stramare mi­gra­tions­po­li­tik räcker inte. Så vid si­dan av re­ger­ings­frå­gan borde Ulf Kristersson och Eli­sa­beth Svan­tes­son nu få frå­gan hur de­ras ökade kost­nader ska fi­nan­sieras. Om de inte kan ge svar på den frå­gan kommer S-myten att andra re­ger­ingar än S leder till bud­get­mo­ras att få starkare fäste,

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons