Hans Wallmark (M) tog med sig Lars Johnsson (M) för ett möte med Skånetrafiken.Foto: Kristina Höjendal

M-topp imponeras av Skånetrafiken

HÄSSLEHOLM Beslutet att flytta beställningscentralen för sjuk- och färdtjänstresor från Riga i Estland till egen regi i Hässleholm fick hård kritik från Alliansen i Region Skåne. Nu besöker riksdagsledamoten Hans Wallmark (M) den nya arbetsplatsen i Hässleholm – och imponeras.

– Jag är positiv till verksamheten de håller på att bygga upp, sedan överlåter jag utfallet till regionpolitikerna, säger han under sitt besök i Hässleholm på onsdagen.

Skånetrafiken stod som värd för besöket och chefen för serviceresor, Titti Unosdotter, visade stolt upp den nya verksamheten där sjuk- och färdtjänstresorna hanteras. Det är en satsning som gett Hässleholm närmare 70 nya jobb.
– Roligt att Hässleholm blivit Skånetrafikens huvudstad, tycker Hans Wallmark.

I Region Skåne kritiserade hans kollegor i Alliansen hårt de rödgrönas och Miljöpartiets beslut att flytta hem verksamheten i egen regi, från Taxi Kurirs entreprenad i Riga till den egna i Hässleholm. Orsaken var de stora merkostnaderna: närmare bestämt nio miljoner kronor mer om året och dessutom kostnader för uppstart, vilket under 2018 beräknas ge dubbla kostnaden mot tidigare.

Beställningscentralen som invigdes i maj dras nu fortfarande med inkörningsproblem i form av långa telefonköer, något som lett till att flera anställda under sommaren fått avbryta sin semester för att rycka in och jobba.
– Vi kom att prata om ambitionen kontra det reella utslaget, och där är det viktigt oavsett vem som är utförare att man har en hög ambitionsnivå med korta telefonköer, menar Wallmark.
Skånetrafiken kan dock ses som ett föredöme bland verksamheter som drivs i egen regi, menar han:
– Där finns en relativt hög självfinansieringsgrad, där verksamheten till stor del betalas av biljettintäkter och inte bara med statliga bidrag.

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×