Annons

Siktar på fem mandat

Hässleholm Trygghetsvakter på stan, en boendegaranti för alla som fyllt 80, fler billiga lägenheter för ungdomar och ett nytt badhus under mandatperioden. Det är några av frågorna som liberalerna i Hässleholm går till val på.
Hässleholm • Publicerad 24 augusti 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Toppnamnen inom liberalerna i Hässleholm: Marie Hult, Mikael Koenen, Agneta Olsson Enochsson och John Bruun. Foto: Pernilla Ekdahl
Toppnamnen inom liberalerna i Hässleholm: Marie Hult, Mikael Koenen, Agneta Olsson Enochsson och John Bruun. Foto: Pernilla Ekdahl

Det är kring ledorden trygghet, enkelhet, respekt och frihet liberalerna byggt sitt valmanifest. Och det är svaren på den enkät partiet skickade ut till kommuninvånarna förra året, där man bad dem ta ställning till vilka frågor som var viktiga för just dem, som ligger bakom flera av deras förslag.

– Direktdemokrati, konstaterar Mikael Koenen.

Annons

För att alla som fyllt 80 år ska kunna få en bostad med både service och sällskap vill (L) skapa fler boendeformer. Utöver särskilda boenden ser man olika ”trappstegsboenden” som en möjlighet. Hus med gemensamhetsytor, men med olika hög servicegrad beroende på vilken våning man bor. Där man kan flytta inom huset, om behovet av stöd ökar.

– Från inget stöd alls till stöd dygnet runt, i samma hus. När man börjar känna sig otrygg eller ensam ska det finnas ett boende att flytta till, säger John Bruun.

– Och det är viktigt att det finns boende för de äldre även i kransorterna, tillägger Marie Hult.

Trygghet innebär också att folk ska kunna röra sig på stan utan att vara rädda. I väntan på fler poliser vill liberalerna ha trygghetsvakter på gatorna.

För ungdomarna vill (L) ha fler billiga, bostäder.

– Vi har guldläge i Hässleholm. Om vi haft billiga, enkla bostäder hade det inte varit svårt att få folk att bosätta sig här, säger John Bruun med hänvisning till kommunens pendlingsmöjligheter.

Partiet vill också att det byggs ett nytt badhus i Hässleholm den kommande mandatperioden.

– Det ska gå snabbt, säger Agneta Olsson Enochsson.

Samtidigt som (L) utesluter ett samarbete med (SD) och (V) betonar partiet vikten av att Hässleholms kommun får en stabil politisk majoritet efter valet.

– Förtroendevalda ska kunna jobba tillsammans, säger Agneta Olsson Enochsson.

Annons

Ni fick 5,48 procent av rösterna i förra kommunalvalet. Vad siktar ni på nu?

– Vi har tre mandat och var nära fyra sist. Det hade varit kul med fem mandat, säger Mikael Koenen.

Fakta:

Liberalerna i Hässleholms valmanifest (i urval):

Fler kommunala praktikplatser för nyanlända.

Ökad samordning mellan biblioteksfilialer och annan kommunal verksamhet, som skolor och servicekontor, för en högre servicegrad i kransorterna.

Större möjligheter för spontanidrott.

Bättre förvaltning av skattepengarna genom sammanslagningar av förvaltningar och nämnder.

Ökat stöd till föreningar och ideella verksamheter som verkar inom den sociala sektorn.

Lärarassistenter till skolan.

HBTQ-certifiering av den kommunala verksamheten.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons