Göran Svensson på LT Lantmän har inte tidigare varit med om en sådan torka som sommarens. De har tagit emot en tredjedel av vad den mängd spannmål de brukar få in. Foto: Jakob Hydén
Göran Svensson är företagsledare på LT Lantmän. Spannmålsmottagningen ligger mitt i Ljungbyhed. Foto: Jakob Hydén
Högarna med spannmål är avsevärt mycket mindre än vanligt. Skörden är i princip redan avslutad, flera veckor tidigare än vanligt. Foto: Jakob Hydén
På LT Lantmän tar man i snitt emot 4 000 ton bulkfoder per år. Inne i fabriken säckas foder med hjälp av en robot. Foto: Jakob Hydén
I brist på gräs till hästarna har framförallt varmlufttorkad lusernpellets haft en strykande åtgång. Foto: Jakob Hydén

Årets sommartorka tog mer än halva skörden

På landet Den torra och heta sommaren har inte gått någon förbi. På spannmålsmottagningen på LT Lantmän i Ljungbyhed syns det extra tydligt.
– Titta på våra högar med foderkorn och fodervete så små de är. Vi kommer bara nå upp till en tredjedel av vad vi brukar få in ett normalår, säger Göran Svensson, företagsledare på LT Lantmän.

Skörden av spannmål är i princip redan över trots att vi ännu inte nått mitten av augusti.

Men väderleken har varit besvärlig ända sedan i höstas. Då föll det extremt mycket regn vilket gjorde att det som höstsåddes inte fick någon riktigt gynnsam förutsättning.
– Det slutade att regna i januari – februari och blev en kanonfin vår med fint vårbruk. Men det har ju knappt regnat någonting sedan dess. Vi har väl fått 20-35 millimeter sedan sådden, säger Göran Svensson.
Han säger att i trakterna kring Ljungbyhed, Klippan och Röstånga där man har lätta jordar har man varit extra drabbade av torkan.
– Lätta jordar innehåller inte så mycket vatten. Blir det lite nederbörd får det konsekvenser direkt.
Så hur blir skörden här?
– På många håll i Skåne talas det om att det blir en halv skörd, men vi får bara in en tredjedel av vad vi normalt får, säger Göran Svensson men förklarar att det finns andra orsaker just här som förstärker effekterna:
– Här finns mycket djur och det är många som ensilerar sitt spannmål. Det påverkar också, så klart. Vi är inte ett spannmålsområde, egentligen, utan här växer mest foderspannmål som korn, vete, havre och rågvete. Här finns inte så mycket sockerbetor eller potatis heller,
Hur reagerar lantbrukarna?
– Det är uppgivet. Det är inte någon som förutsätter att det ska bli några större skördar. Vi hade torka 1992 och även 1959 och 1955. Men det här året har varit värre. Det går inte att vi får ett torrt år till efter detta.
Vad innebär det för er?
– Att vi får köpa in spannmål någonstans ifrån. Varifrån vet vi inte ännu. Normalt sett är ju Sverige ett exportland av spannmål, men nu får vi importera. Det har inte sett så bra ut i övriga Europa heller, så priserna kommer att stiga. Det allra tuffaste för oss är att utan regn får vi inte någon andraskörd på vallen.
Göran Svensson ser framför sig att problemen kommer att fortsätta framöver med köer till slakterierna med sänkta priser på livdjur till följd och dyrare kraftfoder i vinter. Den hjälp som har utlovats från regeringen ser han inte heller som tillräcklig.

– Men äter alla svenskt så kan vi ju slakta undan. Jag tror att det här har varit en riktig tankeställare för många. Det har blivit tydligt att vi lever av naturen. Maten kommer inte från Ica eller Konsum utan det är någon ska ta fram den, det är någon som odlar. Allt som innehåller spannmål, som bröd och öl, kommer att bli dyrare. Det här är allvarligt för svenska folket.

Detta är LT Lantmän
LT Lantmän startades på Spångens Gästgivaregård 1917 av ett 50-tal lantbrukare som bildade en inköpsförening för att tillsammans köpa varor så billigt som möjligt.
I dag ägs LT Lantmän av 400 lantbrukare i Ljungbyheds- och Tyringetrakten. LT Lantmän är en ekonomisk förening vilket innebär att det inte är högsta vinst utan långsiktighet som är det viktigaste.
Idag har företaget ett brett utbud till både privatpersoner och företag.
Försäljningen uppgår till miljoner kronor varav 40 % är till lantbruket, 40 % butiksförsäljning och 20 % eldningsolja/diesel.
Källa: LT Lantmän