Folkets Väl, här representerad av Björn Widmark, och konstnären Anna-Stina Purk har tillsammans arbetat fram ett förslag som partiet nu presenterar. Det ger plats både åt ett Ungdomens hus och ger utställningsverksamheten en mer framträdande roll i Hässleholm kulturhus. Foto: Pernilla Ekdahl

Vill lyfta fram konsten och ge unga en plats

Hässleholm Flytta konsten till kulturkaféet och bibliotekets entré och låt turistbyrån och Utställningshallen bli ett Ungdomens hus.
Det är innebörden i Folkets väls senaste utspel.
– Vi kommer sätta stor press på övriga partier att genomföra detta, säger Björn Widmark (FV).

Idén till det här förslaget, som bygger vidare på den motion Folkets Väl lämnade till fullmäktige i somras om att skapa ett Ungdomens hus i bland annat Utställningshallen, startade med ett argt brev från konstnären Anna-Stina Purk, som även är aktiv i Hässleholms konstförening.
– Hon reagerade på att vi ville ta bort konsthallen och skrev ett kritiskt brev, berättar Björn Widmark.

Han tog kontakt med Anna-Stina Purk och en dialog inleddes, som nu lett till ett konkret förslag som i deras mening löser flera problem samtidigt: dels kan ett Ungdomens hus i centrala stan äntligen bli av, med start redan i början av nästa år, dels kan konsten få en mer framträdande plats i kulturhuset.
– Konsthallen hamnade innanför Turistbyrån och har haft fruktansvärt dåliga öppettider. Hela sommaren har den varit stängd på helgerna. Vilken konsthall i vilken stad har stängt lördagar och söndagar när folk har tid att gå och titta på utställningar, säger Anna-Stina Purk.

Förslaget bygger på att Turistbyrån, som stängdes under fredagen, och Utställningshallen omvandlas till det Ungdomens hus som diskuterats i många år och på en plats som ungdomar själva har förordat.
– Det här är ett realistiskt alternativ där vi utnyttjar ytorna på ett rationellt sätt och det blir ingen stor merkostnad – lokalhyran finns redan, säger Björn Widmark.

Frågan om ett Ungdomens hus har stötts och blötts länge, och utretts i flera omgångar. Vid senaste kommunstyrelsesammanträdet beslutades om att ytterligare 400 000 kronor ska avsättas för en förstudie kring olika lokaliseringsalternativ och Björn Widmark skräder inte orden om vad han tycker om det.
– Det är som badhuset en gång till, pengarna rullar och det går år efter år utan resultat, säger han.

Konsten ska istället beredas plats på kulturkaféet, som sedan ett tag tillbaka står tomt, och även ta plats i den yttre delen av biblioteket.
Enligt förslaget ska väggarna i biblioteksentrén användas som utställningsyta och man vill även att det sätts upp en smal vägg bakom bibliotekets informationsdisk, med skjutdörrar i glas på ömse sidor.
Dessa ska kunna låsas, liksom dörrarna intill barnavdelningen, och på så vis göra det möjligt att visa konsten även utanför bibliotekets öppettider.
– Jag vill att konsten ska nå fram till barn och ungdomar också och här blir den mer tillgänglig för alla. Folk som går på biblioteket, eller kommer nerför trappan efter ett teater- eller biobesök, ska kunna mötas av konst, säger Anna-Stina Purk.

Med det här förslaget får Markan finnas kvar som förut, ”med vårt koncept har vi råd med både ock” och Ungdomens hus har en annan målgrupp, slår Folkets väl fast. Däremot finns ingen plats över för ett kafé i kulturhuset.
– Enligt Folkets Väls uppfattning finns inget underlag för det, konstaterar Björn Widmark.
Nu kommer Folkets Väl att lämna in en ny motion, med dessa förslag, till fullmäktige och efter valet planerar partiet att sätta stor press på övriga partier för att genomföra planerna.
– Om vi ska skapa ett Ungdomens hus i närtid, som man lovat, är det här det enda förslaget, säger Björn Widmark.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tänker du rösta i EU-valet?

Loading ... Loading ...