Annons

Hon vill ta sitt ansvar

Osby • Publicerad 2 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Hon menar att Osby kommun har många utmaningar, som politikerna inte lyckats komma till rätta med, framför sig och då är det är en fördel med en tydlig färdriktning.

– Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare och locka till oss lärare, förskollärare, socionomer med flera andra. Men den ekonomiska utmaningen är att det saknas pengar och då är det svårt att anställa.

Annons

Hon betonar att hon inte vill bryta generationskontraktet. Med det menar hon att sedan 100-120 år tillbaka i tiden har varje generation jobbat för att nästa generation ska få det bättre.

– Nu har vi en demografisk utmaning, en fjärdedel av kommunens befolkning är över 65 år. Det är tidigare generationer som byggt upp allt som vi kan njuta av idag. De som är unga idag ska inte behöva säga upp kontraktet. Det är helt enkelt ohederligt.

Socialdemokraterna i Osby kommun ser som en av de viktigaste frågorna att det ska vara attraktivt att bo i hela kommunen. En förutsättning för det är att det finns bra internetuppkoppling.

– Utvecklingen av fiber drar ut på tiden på ett oroväckande sätt, säger hon. Om det ska gå att bo och arbeta i hela vår fina kommun är det nödvändigt med bostäder, fiber och infrastruktur.

Marika Bjerstedt Hansen är för närvarande helt koncentrerad på att knacka dörr och tala med så många som möjligt före valet.

Vad kommer hända efter valet?

– I händelse av att inget parti får egen majoritet är vi beredda att ta ansvar tillsammans med vilket parti som helst utom Sverigedemokraterna. Om det inte finns något parti som vill samarbeta med oss är det bättre att något annat parti tar på sig ledartröjan. Så antingen tar det ansvar tillsammans med oss eller gå sin egen väg.

Att hon inte vill samarbete med Sverigedemokraterna beror på att de ligger så långt ifrån varandra i de grundläggande värderingarna om hur samhället ska se ut.

– Jag har inget emot de lokala politiker som är Sverigedemokrater eller deras väljare, men samhällssynen skiljer sig enormt mycket oss emellan.

Det som Marika Bjerstedt Hansen är mest nöjd med under innevarande mandatperiod är fullmäktigeberedningarna. Det handlar om fullmäktigeberedningen av äldreomsorgen, grundskolan och förskolan.

Annons

– Det känns bra att vi kunnat enas om så många viktiga beslut som sträcker sig långt in i nästa mandatperiod, säger hon.

– Jag är väldigt nöjd med att vi lyckats ta dessa viktiga strategiska beslut i ett minoritetsstyre. Vi måste tillsammans bestämma hur vi ska ha det och vi har lagt grunden för en god samtalston.

bild 1/2
Socialdemokraterna med nuvarande kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen går i opposition.
Marika Bjerstedt Hansen är 41 år, bor utanför Osby och står först på Socialdemokraternas vallista. FOTO: SUSANNE GÄRE
Socialdemokraterna med nuvarande kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen går i opposition.
Marika Bjerstedt Hansen är 41 år, bor utanför Osby och står först på Socialdemokraternas vallista. FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons