Annons

Siktar på hattrick: Målet är majoritet

Östra Göinge • Publicerad 4 september 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Patric Åberg (M).
Patric Åberg (M).

Östra Göinge, en historiskt sett röd kommun, bytte färg 2010.

Patric Åberg (M) blev kommunalråd och tog över styret tillsammans med övriga partier i den lokala femklövern (L, KD, C, MP).

Annons

Efter en mandatperiod med majoritetsstyre fick Åberg förnyat förtroende att styra kommunen 2014 – men de senaste fyra åren har femklövern regerat i minoritet.

– 2010 gav väljarna oss chansen och vi tog den. Därför fick vi nytt förtroende 2014 och vi har vänt motgång till framgång i Östra Göinge, menar Åberg och pekar på mätningar som tyder på att det går åt rätt håll i en rad olika frågor.

– Vi är stolta – men inte nöjda. Det känns som att allt står på spel nu. Vi vill mycket och vi vill jobba vidare med allt vi har byggt upp, ta nästa steg, säger Åberg.

Han menar att femklövern är ”det enda tydliga alternativet” i kommunen.

– Vi har ett bra driv och ett bra samarbete inom femklövern.

Kommunalrådet säger att valet handlar om vem som ska leda Östra Göinge – Patric Åberg eller nuvarande oppositionsrådet Anders Bengtsson (S).

– Vi har visat vad vi kan och fått mycket positiv respons för allt vi har gjort. Vill man fortsätta med femklövern och ett tydligt ledarskap eller gå tillbaka till något gammalt med Anders Bengtsson?

– Vårt mål är att ta tillbaka majoriteten.

Kan ni tänka er satt samarbeta med några andra än era vänner i femklövern?

– Vi går till val som en femklöver. Valet är 9 september, efter det vet vi vad väljarna säger. Och det är ju avgörande. Vi kan inte ju inte säga att ”det spelar ingen roll vad väljarna säger, vi vill ha det så här”.

Annons

Kan du tänka dig att vara oppositionsråd?

– Det finns inte på kartan, vi ska ta tillbaka majoriteten.

Moderaterna satsar hårt på att knacka dörr och träffa väljarna i kommunen.

Vad vill väljarna prata om?

– Invandringen, hur den ska begränsas. Trygghet, polisfrågan. Och en del om jobbfrågan. Sen är det många som är positiva till utvecklingen och tycker att det går bra.

– Vi lovar inte guld och gröna skogar. Vi vill fortsätta arbeta med basverksamheten och utveckla kommunen långsiktigt. Folk är trötta på politiker som lovar guld och gröna skogar, som är på jakt efter lättköpta röster. De vill ha ett tydligt ledarskap och det står vi för.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons