Patric Åberg (M).

Siktar på hattrick: Målet är majoritet

ÖSTRA GÖINGE Patric Åberg siktar på ett hattrick.
Ett hattrick i valsegrar i Östra Göinge kommun.
– Målet är att ta tillbaka majoriteten, säger han mitt i valspurten.

Östra Göinge, en historiskt sett röd kommun, bytte färg 2010.
Patric Åberg (M) blev kommunalråd och tog över styret tillsammans med övriga partier i den lokala femklövern (L, KD, C, MP).
Efter en mandatperiod med majoritetsstyre fick Åberg förnyat förtroende att styra kommunen 2014 – men de senaste fyra åren har femklövern regerat i minoritet.

– 2010 gav väljarna oss chansen och vi tog den. Därför fick vi nytt förtroende 2014 och vi har vänt motgång till framgång i Östra Göinge, menar Åberg och pekar på mätningar som tyder på att det går åt rätt håll i en rad olika frågor.
– Vi är stolta – men inte nöjda. Det känns som att allt står på spel nu. Vi vill mycket och vi vill jobba vidare med allt vi har byggt upp, ta nästa steg, säger Åberg.

Han menar att femklövern är ”det enda tydliga alternativet” i kommunen.
– Vi har ett bra driv och ett bra samarbete inom femklövern.
Kommunalrådet säger att valet handlar om vem som ska leda Östra Göinge – Patric Åberg eller nuvarande oppositionsrådet Anders Bengtsson (S).
– Vi har visat vad vi kan och fått mycket positiv respons för allt vi har gjort. Vill man fortsätta med femklövern och ett tydligt ledarskap eller gå tillbaka till något gammalt med Anders Bengtsson?
– Vårt mål är att ta tillbaka majoriteten.

Kan ni tänka er satt samarbeta med några andra än era vänner i femklövern?
– Vi går till val som en femklöver. Valet är 9 september, efter det vet vi vad väljarna säger. Och det är ju avgörande. Vi kan inte ju inte säga att ”det spelar ingen roll vad väljarna säger, vi vill ha det så här”.

Kan du tänka dig att vara oppositionsråd?
– Det finns inte på kartan, vi ska ta tillbaka majoriteten.

Moderaterna satsar hårt på att knacka dörr och träffa väljarna i kommunen.

Vad vill väljarna prata om?
– Invandringen, hur den ska begränsas. Trygghet, polisfrågan. Och en del om jobbfrågan. Sen är det många som är positiva till utvecklingen och tycker att det går bra.
– Vi lovar inte guld och gröna skogar. Vi vill fortsätta arbeta med basverksamheten och utveckla kommunen långsiktigt. Folk är trötta på politiker som lovar guld och gröna skogar, som är på jakt efter lättköpta röster. De vill ha ett tydligt ledarskap och det står vi för.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är du rädd för att det ska börja brinna hemma?

Loading ... Loading ...