Anders Bengtsson (S).

Bengtsson (S) har maktskifte i sikte

ÖSTRA GÖINGE Det är dags för maktskifte i Östra Göinge, anser Anders Bengtsson (S).
– Femklövern vill bara fortsätta i samma hjulspår som de senaste åtta åren, de har inga visioner för kommunen, säger oppositionsrådet som siktar på att bli kommunalråd.

Östra Göinge bytte färg 2010. Det röda, socialdemokratiska styret byttes ut och i åtta år har Patric Åberg (M) varit vid makten. Anders Bengtsson pekar på hur samhället har förändrats när han ska förklara maktskiftet.
Industrijobben blev allt färre i kommunen och en ökad oro och otrygghet öppnade för nya partier, menar han.
– Moderaterna har egentligen inte vunnit för att de har blivit bättre, de har vunnit på att vi har tappat. De som har vunnit på oron är Sverigedemokraterna, säger han.
– Med fler partier har rösterna fördelats på fler och vi har tappat. Men nu är vi det enda alternativet med en vision för kommunen och vi siktar på att få egen majoritet.

Åberg trycker på att det har gått åt rätt håll för kommunen under de senaste åtta åren, håller du med?
– Vi har fått miljoner i statligt stöd och det har varit högkonjunktur. Då är det inte så konstigt att ekonomin går ihop. Samtidigt blöder äldreomsorgen och vi har högst arbetslöshet i södra Sverige.
– Sen har vi tagit vårt ansvar, det är viktigt att påpeka att femklövern styrt i minoritet. 90 procent av det som har gjorts har vi varit med på, där har vi varit överens, även om femklövern vill ta åt sig hela äran.

Och de där tio procenten där ni inte är överens?
– Vi lyckades till exempel stoppa kommunhusbygget. Och när det gäller invandringen har Patric Åberg kört huvudet i sanden. För det första är det ingen kommunal fråga, vi kan inte stoppa invandringen på kommunal nivå. Jag är inte naiv, jag inser att det blir friktion och press på våra verksamheter när det kommer många nyanlända på kort tid. Men vi vill göra vad vi kan för att det ska bli så bra som möjligt, ta ansvar för situationen. Åberg vill bara försvåra för nya svenskar och det vinner ingen på, det gör bara situationen sämre.

Bengtsson lyfter fram Socialdemokraternas vision för kommunen.
– Femklövern vill köra på i samma hjulspår. Vi har en rad punkter där vi vill utveckla kommunen. Avskaffa LOV:en, jobba med trygghetsfrågor på ett helt annat sätt, badhuset … vi är alternativet med visioner.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med?
– Vi siktar på egen majoritet. Sen får vi se efter valet, jag tänker inte förhandla i tidningen innan väljarna har sagt sitt. Men vi är öppna för att förhandla med alla mittenpartier med demokratiska värderingar, säger Bengtsson.
– Jag hoppas att alla i kommunen använder sin rösträtt. Det är viktigt, inte minst i en mindre kommun där verkligen varje röst kan göra skillnad.

Ser du valet som en kamp mellan dig och Åberg?
– Att han gör det förvånar mig inte, det är ju tydligt att han styr Moderaterna och femklövern. En röst på KD eller MP är bara en röst på Åberg. Vi är för ett demokratiskt ledarskap, vi går till val med ett starkt lag med lika många kvinnor som män på valsedeln.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är du rädd för att det ska börja brinna hemma?

Loading ... Loading ...