Annons

Det handlar om valet

Krönika Bertils Bästa God Helg!
Publicerad 9 september 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Bertil Nilsson, jordbruksjournalist.
Bertil Nilsson, jordbruksjournalist.

God Helg! Det handlar om valet. Av tradition brukar det bjudas på bra väder valdagen. Vi håller tummarna.

Tre generationer på samma valsedel, för samma parti, samtidigt, är mycket ovanligt. Men i Hässleholm finns Karin Axelsson, 64 år på valdagen, dottern Ann-Marie Hansson, 46, och dottersonen Kenny Hansson, 22, på Moderaternas kommunlista. Kenny står fyra på kommunlistan och sexa på ”unglistan”, är nr 17 och nr 2 på regionlistorna samt nr 8 på riksdagslistan. Karin är trea i kommunen och trea i regionen. Ann-Marie är nr 24 i kommunen. Kenny Hansson är dessutom sonson till miljöpartisten Hans-Göran Hansson, 71, tvåa på kommunlistan. Farfar, mormor och Kenny sitter alla i kommunfullmäktige. Hans-Göran är ordinarie i kommunstyrelsen, där Kenny är ersättare. Mormor Karin är ordförande i omsorgsnämnden i kommunen. Barnbarnet Kenny är ordförande i byggnadsnämnden. I denna nämnd är farfar Hans-Göran ledamot. I släkten finns även vänsterpartister: Kennys faster Julia Hansson har varit politiskt aktiv.

Annons

På 1950-talet var taxiägaren Gösta Kjellberg från Bjärnum en av mina skolbusschaufförer till Tågarps byskola. Han var en korrekt och ibland lite allvarlig man, som vi barn tyckte bra om . Minns jag rätt, hade han en svart, klassisk Volvodroska. För några år sedan flyttade Kjellberg till Hässleholm. För några dagar sedan dök han upp, nu 98 år gammal, i Hässleholms kommunhus för att förtidsrösta.

Det nya Medborgarpartiet i Hässleholm har inte haft stuga eller tält på Stortorget under valspurten. Resurserna har inte räckt till. Alla de övriga tio partier, som siktar på att komma in i kommunfullmäktige, har varit -och är där. Medborgarpartiet har heller inte ställt upp i de tre politiska debatter, som under en och en halv vecka ordnats i Hässleholm.

[contentcards url="http://www.nsk.se/valkompassen/" one_line="true"]

Tittar man lite närmare på olika partiers valsedlar, och då även på riksdagslistor för relativt okända partier, hittar man en hel del olika yrkestitlar. Här kommer ett litet urval: Relationscoach, kasinoinspektör, präst, styckare, key account manager, måltidspedagog, stenhuggare, renägare, atmosfärskemist, retorikkonsult, människorättsaktivist, paraplegiker, fjärrtågklarerare, bartender, islamolog/kriminolog, sjökapten, yrkesbiodlare, fäbodägare, animatör, dräng, mjölkbonde, matros, hovslagare, grönytearbetare, dansare, hamnarbetare, skådespelare, fotograf, kock, safety security coordinator, affärsbiträde, modelljärnvägsbyggare, lots, meteorolog, tolk, musikant, professor, tullinspektör, droskägare och arkeolog.

Centerpartisten Johan Hammarqvist, 42, har lovat ”få ordning” på Hässleholms kommun. Han kör en personvalskampanj med sikte på kommunfullmäktige. Johan har varit både chefredaktör och politisk redaktör på Norra Skåne. Liksom Norringens grundare, redaktör Persson, vill Hammarqvist ha ordning och reda i tätorten och övriga bygden. Numera jobbar han på Eolus Vind i stan.

Under sin tid som heltidspolitiker flyttade Bengt Andersson (S) från Vankiva till Hässleholm med makan Kerstin. Även nu bor kommunens ledande socialdemokrat, Lena Wallentheim, i stan, sedan hon och maken Anders lämnade Emmaljunga.

Aldrig tidigare har vi väl fått så mycket valmaterial som i år. De etablerade partierna har tävlat om att göra olika utskick. Broschyrerna är mer och mer påkostade. Vissa av dem är riktigt bra. Gör man en koll – rent utseendemässigt – kan man i Hässleholm få fram följande tre i topp: Kristdemokraterna etta, Socialdemokraterna tvåa och Centerpartiet trea. Om bronsplatsen krigar dock Sverigedemokraterna hårt.

”Alla” tycks just nu vara hjärtligt trötta på alla debatter, dueller och utfrågningar i radio och tv samt i en del storstadstidningar. Hur orkar egentligen partiledarna? Det värsta med alla debatter är i princip alla dessa kommentatorer, som i år medverkat både före, under och efter inslagen. Detta är ju ett syndrom, som snart är värre än inom både fotboll och ishockey. Programledare som avbryter talare är problem. Några gånger har TV4 lyckats bättre än Sveriges Television med sina program och utfrågningar. Jenny Strömstedt är verkligen duktig.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons