Caroline Wendel, Energi-och klimatrådgivare i Hässleholms kommun. Foto: Eva Solér

Sju tips om hur du minskar din energianvändning

Hässleholm Energi- och klimatrådgivaren Caroline Wendel ger sju smarta tips på hur du kan tänka i vardagen för att minska din energianvändning.

1. Energimärkning
Kolla energimärkningen på varorna innan du gör ditt inköp. På så viss får du bra koll och kan investera i rätt artiklar. Exempelvis på varor att kolla lite extra på är: kylskåp, bilar, däck och lampor.

2. Köttkonsumtion
Se över din köttkonsumtion, kan den minskas?
Investera gärna i svenskt kött, satsa på kvalité och på samma gång hjälper du till att minska utsläppen till skillnad från om du köper utländskt kött där transporten kan vara lång.

3. Torktumla mindre
Behöver all tvätt torktumlas? Tänk efter en extra gång och låt så mycket som möjligt hängtorka. För torktumlaren drar nämligen 2-4 gånger mer energi än en tvättmaskin.

4. Möblera fritt
När det kommer till möbleringen i ditt hem är det viktigt att inte täcka för elementen. Om de täcks för minskar dess funktion att värma upp rummet.

5. Vädra effektivt
Ibland känns våra hem instängda och man blir sugen på att vädra. Men det bästa tipset där är att när du vädrar så vädra då ordentligt en gång och inte då och då.

6. Disk och tvätt
Innan du startar din disk- eller tvättmaskin se då till att de är rejält fyllda. Icke fulla maskiner är en onödig energianvändning.

7. Dusch och tvål
Investera i ett vattensnålt duschmunstycke. Och när du tvålar in dig, vare sig där i duschen eller i handfatet se då till att stänga av vattnet under tiden för att minska på båda vattenanvändningen samt uppvärmning.

Läs mer: Fjärrvärme – vatten, flis och mycket sopor

Läs mer: Rådgivaren med svar kring energi och klimat

Dagens fråga

Ska du besöka någon julmarknad?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×