Annons

Om­vända re­ak­tioner på val­va­kor

Opinion Ju­blet på de olika par­tiernas val­va­kor stod näs­tan i om­vänd pro­por­tion till de­ras fram­gångar el­ler bak­slag.
Opinion • Publicerad 20 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Val­natten var på många sätt en märk­lig upp­le­vel­se. Ju­blet på de olika par­tiernas val­va­kor stod näs­tan i om­vänd pro­por­tion till de­ras fram­gångar el­ler bak­slag.

Sverigedemokraterna gjorde utan tve­kan dens törsta fram­ryck­ningen, med 4,7 pro­cent­en­heter. Men på de­ras val­va­ka var be­svi­kel­sen ändå stor.

Annons

När han var på väg in till val­va­kan för­kla­rade Jim­mie Åkesson att han var nöjd om SD hamnade mel­lan 20 och 30 pro­cent, vil­ket han trodde var rim­ligt. SD siktade på att bli åt­min­sto­ne näst största, kan­ske störta par­ti i valet.

Båda de här för­vänt­ningarna sveks. 17,5 pro­cent av väl­ja­rna var nytt re­kord för SD och ök­ningen var re­mar­ka­bel. Men det mot­svarade ändå inte för­hopp­ningarna,

Socialdemokraterna backade och kun­de in­kas­sera sitt sämsta val­re­sul­tat se­dan den all­männa röst­rätten in­fördes. till­ba­ka­gången var 2,75 pro­cent­en­heter till 28,3 pro­cent.

Men de flesta opinionsmätningar pekade på ett ännu säm­re val­re­sul­tat, ner mot 24 pro­cent. Och i sina värsta mar­drömmar trodde nog en del av S-topparna att SD skulle gå om i slut­spurten.

När det dess­utom stod klart att ”de röd­gröna” fått ett man­dat mer i riks­dagen än Alliansen kun­de Ste­fan Löfven näs­tan kalla sig seg­ra­re och göra an­språk på stats­mi­nis­ter­posten även i fort­sätt­ningen.

Un­ge­fär sam­ma re­ak­tion var det på den mo­de­rata val­va­kan. Där hade många ställt in sig på att bli bara tredje största par­ti och rasa ännu mer än vad som blev fallet. Bo Lund­grens ka­ta­strof­val med 15,25 pro­cent och ett ras på näs­tan åtta pro­cent­en­heter fanns nära i min­net.

19,8 pro­cent in­ne­bar en till­ba­ka gång med 3,5 pro­cent­en­heter. Men jäm­fört med far­hå­gorna var det ändå klart bättre, var­för lättnad och gläd­je var mer fram­trä­dan­de än sorg.

Un­ge­fär det­sam­ma kände mil­jö­par­tisterna. Många, även in­ternt i par­tiet, trodde att par­tiet hängde på gärsgårn, allt­så fy­ra­pro­cents­spär­ren. Det gjorde par­tiet ock­så men klarade att komma över. 4,4 pro­cent är vis­ser­li­gen mind­re än par­tiet fått när det klarat sig kvar i riks­dagen, och mi­nus 2,5 pro­cent­en­heter är näs­tan en ka­ta­strof. Men det verk­liga ka­ta­strofen, att åka ur riks­dagen, klarade sig MP ifrån.

Cen­ter­par­ti­et och Vänsterpartiet hade hoppats på två­siff­rigt, så även om båda hade re­jäla fram­gångar – + 2,5 för C till 8,6 pro­cent och + 2,3 till 8,0 för V, var gläd­jen inte full­stän­dig.

För cen­ter­par­ti­et får man gå till­ba­ka 30 år, till 2988, för att hitta ett bättre val­re­sul­tat, och för Väns­tern är det un­der ef­ter­krigs­ti­den bara Gud­run Schymans fram­gångs­val 1998 och 2002 som varit bättre.

Annons

Liberalerna stod stilla. Jan Björklund kun­de dock påpeka att raden av val­för­luster brutits ge­nom en fram­gång med en ti­on­dels pro­cent­en­het.

Bara Kristdemokraterna kun­de glädjas hel­hjär­tat. Par­tiet var ut­räk­nat före som­maren med opi­ni­ons­siff­ror på un­der tre pro­cent. Var­je ti­on­del över fyra skulle allt­så vara en fram­gång. Nu blev det 6,3 (+1,75) vil­ket var över för­vän­tan. Där­för var gläd­jen ogrum­lad och ren.

Sörja från S, M och MP när de ser för­lusterna i kom­mun- och lands­tings­valen. Men det var få som tänkte på det på val­nattens tv-sända val­va­kor.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons