Omvända reaktioner på valvakor
Valnatten var på många sätt en märklig upplevelse. Jublet på de olika partiernas valvakor stod nästan i omvänd proportion till deras framgångar eller bakslag.
Sverigedemokraterna gjorde utan tvekan dens törsta framryckningen, med 4,7 procentenheter. Men på deras valvaka var besvikelsen ändå stor.
När han var på väg in till valvakan förklarade Jimmie Åkesson att han var nöjd om SD hamnade mellan 20 och 30 procent, vilket han trodde var rimligt. SD siktade på att bli åtminstone näst största, kanske störta parti i valet.
Båda de här förväntningarna sveks. 17,5 procent av väljarna var nytt rekord för SD och ökningen var remarkabel. Men det motsvarade ändå inte förhoppningarna,
Socialdemokraterna backade och kunde inkassera sitt sämsta valresultat sedan den allmänna rösträtten infördes. tillbakagången var 2,75 procentenheter till 28,3 procent.
Men de flesta opinionsmätningar pekade på ett ännu sämre valresultat, ner mot 24 procent. Och i sina värsta mardrömmar trodde nog en del av S-topparna att SD skulle gå om i slutspurten.
När det dessutom stod klart att ”de rödgröna” fått ett mandat mer i riksdagen än Alliansen kunde Stefan Löfven nästan kalla sig segrare och göra anspråk på statsministerposten även i fortsättningen.
Ungefär samma reaktion var det på den moderata valvakan. Där hade många ställt in sig på att bli bara tredje största parti och rasa ännu mer än vad som blev fallet. Bo Lundgrens katastrofval med 15,25 procent och ett ras på nästan åtta procentenheter fanns nära i minnet.
19,8 procent innebar en tillbaka gång med 3,5 procentenheter. Men jämfört med farhågorna var det ändå klart bättre, varför lättnad och glädje var mer framträdande än sorg.
Ungefär detsamma kände miljöpartisterna. Många, även internt i partiet, trodde att partiet hängde på gärsgårn, alltså fyraprocentsspärren. Det gjorde partiet också men klarade att komma över. 4,4 procent är visserligen mindre än partiet fått när det klarat sig kvar i riksdagen, och minus 2,5 procentenheter är nästan en katastrof. Men det verkliga katastrofen, att åka ur riksdagen, klarade sig MP ifrån.
Centerpartiet och Vänsterpartiet hade hoppats på tvåsiffrigt, så även om båda hade rejäla framgångar – + 2,5 för C till 8,6 procent och + 2,3 till 8,0 för V, var glädjen inte fullständig.
För centerpartiet får man gå tillbaka 30 år, till 2988, för att hitta ett bättre valresultat, och för Vänstern är det under efterkrigstiden bara Gudrun Schymans framgångsval 1998 och 2002 som varit bättre.
Liberalerna stod stilla. Jan Björklund kunde dock påpeka att raden av valförluster brutits genom en framgång med en tiondels procentenhet.
Bara Kristdemokraterna kunde glädjas helhjärtat. Partiet var uträknat före sommaren med opinionssiffror på under tre procent. Varje tiondel över fyra skulle alltså vara en framgång. Nu blev det 6,3 (+1,75) vilket var över förväntan. Därför var glädjen ogrumlad och ren.
Sörja från S, M och MP när de ser förlusterna i kommun- och landstingsvalen. Men det var få som tänkte på det på valnattens tv-sända valvakor.