Annons

I Osby fortsätter kampen för polishus

Osby • Publicerad 24 september 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef Hässleholm. Foto: Arkiv
Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef Hässleholm. Foto: Arkiv

Den tunga centerpolitikern Niklas Larsson, säger att kampen för att återigen få en polisstation i Osby går vidare.

– Som Skånes till storleken tredje största kommun anser jag det självklart att vi, liksom till exempel både Hässleholm och Kristianstad, får ett eget polishus.

Annons

– Det betyder så klart väldigt mycket för att medborgarna ska känna sig trygga.

Han är dock mycket tillfredsställd över den nygamla ordningen, att Osby nu tillhör skånefamiljen igen rent organisatoriskt. Politikerna i Osby stämde upp i ett samstämmigt ramaskri när det för ett par år sedan blev känt att Osby skulle tillhöra Ljungby polisområde. Helt fel väg för osbyborna, tyckte politikerna som nu får rätt i sin bedömning.

Men om det blir en polisstation i Osby igen får framtiden utvisa.

– Det har inte funnits resurser, pengarna har lagts på annan verksamhet. Men vi får fler poliser framöver och de ska ha plats någonstans, så vad som händer i framtiden vet vi inte riktigt ännu ... säger Cederholm.

Den nya indelningen välkomnas alltså inte minst av politikerna i Osby. Polisområdesindelningen som trädde i kraft våren 2016, då Osby ingick i Ljungby polisområde med Älmhult som närmaste polisstation, fick skarp kritik av både allmänhet och politiker, även från polisleden och inte minst från fackligt håll, uttrycktes kritik.

Man menade att den nya organisationen slog sönder en väl fungerande verksamhet som sedan många år byggde på ett samarbete mellan Osby, Östra Göinge, Kristianstad och Hässleholm, både när det gällde polisarbete och sociala insatser.

Vidare pekades det på att människor i Osby inte har någon naturlig anknytning åt smålandshållet. Droppen som för många fick bägaren att rinna över var när polisstationen i Osby stängdes.

Många menade att 2015 års organisation var en ren skrivbordsprodukt utan förankring i människors verklighet.

Organisationen 2015 som började fungera 2016 byggde till stor del på att det skulle bli en rättvis fördelning av resurser efter bland annat kommunernas invånarantal.

Utvärderingen visade att det inte fungerade på ett tillfredsställande sätt, konstaterar idag lokalpolisområdeschef Pär Cederholm.

Annons

Var organisationen 2015 ett misslyckande för Osbys vidkommande?

– Nej, jag vill inte kalla det ett misslyckande. I planerna ingick ju också att en utvärdering skulle göras, den har gjorts och visade att det inte fungerade tillfredsställande och då ändrades indelningen.

På vilket sätt blir detta bättre?

– Det har ju bland annat visat sig att flödet av människor som bor i Osby rör sig åt Hässleholm och Kristianstad, inte mot Älmhult och Ljungby. Detta gäller inte minst ungdomarna. För oss blir också transportsträckorna naturliga och kortare. Indelningen blir nu helt enkelt naturligare på alla punkter. Också när det gäller närheten till domstolar och åklagarväsen.

Det blev skarpa protester bland politikerna när polisstationen lades ner i Osby. Är det alltså inte helt kört på den fronten?

– Nej, det tror jag inte även om det just idag inte finns några planer på en polisstation i Osby. Men med allt fler poliser behöver vi fler lokaler och det är fortfarande, enligt min mening önskvärt med en polisstation i varje kommun.

Men Broby får behålla sin?

– Absolut. Den ska finnas kvar och från och med idag tjänstgör Rolf Paimensalo där som kommunpolis för både Osby och Östra Göinge kommuner. Ansvaret delar han i viss mån med kommunpolisen i Hässleholm Veronica Gustafsson. I planerna ingår att utöka antalet utredare i Broby.

– Det mobila poliskontoret som regelbundet besöker orten ersätter idag polisstationen i Osby.

Övriga polisområden (PO) i region Syd blir: PO Kalmar Kronoberg, PO Malmö, PO nordvästra Skåne, PO södra.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons