Annons

Nytt styre kan dröja – förhandlingar pågår

HÄSSLEHOLM Lars Johnsson (M) flaggar för att valen till fullmäktiges viktigaste poster kan komma att skjutas fram. Samtidigt väntar Sverigedemokraterna på besked om samarbete – och Centern diskuterar åt två håll.
Hässleholm • Publicerad 27 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det är inget alldeles enkelt pussel att lägga, säger han.

Den 15 oktober ska som sagt fullmäktiges nya presidium – ordförande och två vice ordföranden – vara valt. Vill det nya styret tillträda innan årsskiftet behöver dock även fördelningen av poster inom kommunstyrelsen vara klar till det första fullmäktigemötet efter valet.

Annons

– Det kanske man vill, säger en hemlighetsfull Lars Johnsson som menar att mötet i så fall kan flyttas fram till den 29 oktober och den 1 november sedan bli ett lämpligt datum för en övergång.

– Det hade underlättat att samma konstellation som förhandlar fram budgeten för nästa år också sitter i styrande position. Men då måste man vara överens om en politisk plattform och samarbeten, för att veta vem som ska ha vilka positioner.

Lars Johnsson har tidigare sagt sig vilja föra samtal både med Sverigedemokraterna och de rödgröna. Särskilt mycket mer vill han inte avslöja i nuläget.

– Vi har haft samtal denna veckan. Vi pratar brett, säger han dock.

Kommer restalliansen bestående av M, L och KD att hålla ihop?

– Det är min ambition.

Traditionellt har det varit kommunens största parti som bjuder in till samtalen.

Hos Sverigedemokraterna, som fick närmare 26 procent, säger dock Hanna Nilsson att det går trögt.

– Det är rättså oklart. Det är inte så lätt för oss. Vi kan bjuda in men de ska komma också.

Har ni haft några samtal med alliansen?

Annons

– Nja, både ja och nej. Det känns som om vi går och väntar ut varandra. Men vi har varit tydliga från början och nu ligger bollen hos andra.

Vissa möten har dock skett, säger hon – officiella och inofficiella.

– Med Folkets väl till exempel, och där kommer vi att kunna ha ett valtekniskt samarbete.

Inte heller Centerpartiet har så mycket att berätta i nuläget.

– Vi är ett parti med fem mandat av 61 så vi sitter knappast i förarsätet, säger Johan Hammarqvist som var partiets stora kryssvinnare i valet. Han berättar att partiets förhandlingsdelegation haft informella, inledande samtal med både det rödgröna och med restalliansen om det politiska läget. Det handlar om rent orienterande samtal, inget konkret finns på bordet. Några samtal kommer inte att föras med SD.

– Inställningen från Centerpartiet är att det viktigare är att det blir bra, än att det går snabbt, i det här utmanande parlamentariska läget.

Centerns förhandlingsdelegation utsågs före valet och består av Lena Svensson, Lars-Göran Wiberg och Anders Edwall.

Vad är din roll?

– Jag har ingen formell roll och har inte varit med vid några samtal. Däremot är jag involverad i arbetet i kraft av min kryssframgång i valet, berättar Johan Hammarqvist som fick 406 kryss och därmed stöd av över 15 pro­cent av C-väl­ja­rna.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons