Mer gemensamt än som skiljer oss åt

Bryssel har hedrat den mördade parlamentsledamoten Jo Cox med ett torg uppkallat efter henne, på en av Bryssels mest centrala platser bredvid konsertlokalen Ancienne Belgique.
Place Jo Cox invigdes av Cox syster Kim, som talade om vad Cox stod för och kämpade för, innan hon blev mördad av den högerextreme Thomas Mair, som bodde i hennes valkrets. Kim Cox uppmanande fortsatt till enhet och medkänsla och tryckte på att hat aldrig kan få styra samhällsutvecklingen.
Det finns också en gata i staden Avallon i Frankrike som är döpt till Rue Jo Cox. Cox har fått en vapensköld i parlamentsbyggnaden i London, vilket sker om en ledamot faller i tjänsten. Hennes familj har valt valspråket ”More in common” som valspråk, efter ett tal Cox höll i parlamentet, där hon talade om hur människor har ”är mer enade och har mer gemensamt” än som skiljer dem åt. Hon syftade med det på sin oro för splittringen som högerextrema och främlingsfientliga krafter orsakar i samhället.
Man undra hur det kommer sig att Bryssel och Frankrike hedrat Cox med platsnamn och inte Storbritannien. Det är konstigt att landets fallna parlamentsledamot väcker solidaritet i Europas huvudstad, men inte i sin egen. Vapensköldar i alla ära, men den brittiska allmänheten går inte omkring i parlamentsbyggnaden på regelbunden basis. Nog hade även London eller Västra Yorkshire som hon representerade kunna hitta en plats att uppkalla. Martina Jarminder

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är sommaren den bästa årstiden?

Loading ... Loading ...