Annons

Nostalgiturné med 60-talets stjärnor

Kultur och Nöje Det har gått mer än 50 år sedan Hep Stars bildades men Svenne Hedlund och kompani är still going strong. I dagarna ger sig bandet ut på turnén Hits of the 60’s som bland annat kommer till Kristianstad, tillsammans med ett gäng andra 60-talsstjärnor. Och mycket är sig likt.
Publicerad 3 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Lennart Grahn, Janne Önnerud, Claes ”Clabbe” af Geijerstam och Svenne Hedlund spelar 60-talshits på Kulturkvarteret i Kristianstad den 13 oktober. Intresset är stort – en extraföreställning har fått sättas in. Foto: TT
Lennart Grahn, Janne Önnerud, Claes ”Clabbe” af Geijerstam och Svenne Hedlund spelar 60-talshits på Kulturkvarteret i Kristianstad den 13 oktober. Intresset är stort – en extraföreställning har fått sättas in. Foto: TT

Med ett turnéschema som skulle kunna sätta skräck i en 25-åring ger sig Svenne Hedlund, Lennart Grahn från The Shanes, Claes ”Clabbe” af Geijerstam från Ola & The Janglers och Janne Önnerud från The Hounds ut på vägarna igen.

– Jag tror det kommer bli en rolig, men ganska kämpig turné med spelningar fem-sex dagar i veckan i fyra veckor, säger Svenne Hedlund.

Annons

– Att stå på scen är roligt och inspirerande, men de där resorna – då är man inte 20 längre, fortsätter han med ett skratt.

Under Hep Stars storhetstid på 60-talet spelade han och de andra för en hysterisk tonårspublik.

Ansiktena de möter nu är desamma som då, bara lite äldre. Och publiken är inte fullt lika vild längre.

– Men man kan se på en del av dem hur de drömmer sig bort i en låt och blir som 14 igen. Och det säger de också efteråt, när vi sitter vid signeringsbordet, säger Svenne Hedlund.

Så det är lite färre trosor som kastas upp på scenen numera?

– Så har det faktiskt aldrig varit. När vi var som störst i mitten på 60-talet hade det inte börjat än. Det kom lite senare. Vilket är lite synd, skämtar Svenne Hedlund.

Även om han och hans turnékamrater turnerade land och rike runt på 60-talet kände de inte varandra närmare på den tiden.

– Vi hade träffats på turné, men man stötte så sällan på varandra för vi var på olika ställen.

Konkurrerade ni med varandra då?

– Ja, vi konkurrerade om att ligga högst på tio-i-topp-listan och på popularitetslistorna i Idolnytt och Bildjournalen. Alla ville vara störst, på något sätt. I efterhand har jag förstått att många trodde det var rena kriget mellan oss och så var det aldrig, säger Svenne Hedlund.

Annons

Bortsett från att stjärnorna är lite äldre, och lite mindre rörliga, tycker han inte skillnaden mot förr är så stor.

– På grund av min rygg går det inte att springa så mycket längre på scenen, och det kan jag inte göra så mycket åt, men det är allt. Jag säger som Clabbe har sagt, förr var det artisterna som rörde sig och ljuset stod stilla. Nu är det ljuset som rör sig och artisterna står stilla.

Det är inte bara sångarna som tillsammans har hundratals år av erfarenhet – bandet som kompar är heller inga duvungar.

– Det är mina Hep Stars, som funnits hela tiden fast vissa medlemmar tagit över efter de gamla. Joffe som spelar bas har varit med sedan -89 när Lelle Hegland slutade, Bengan Arenblad på piano har varit med sedan 1993 och trummisen kom med 2003, så vi har jobbat ihop ett tag.

Hur länge planerar då Svenne Hedlund, och hans artistkollegor, att hålla på?

– Tills vi slutar, är hans enkla svar.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons