Annons

Skapar större rätt­vi­sa

Ledare Ett förslag till nytt skatteutjämningssystem skulle ge Malmö och Lund mindre pengar, Östra Göingen och Perstorp mer. Inte orimligt.
Opinion • Publicerad 4 oktober 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Utredaren Håkan Sörman. 			            Foto: TT
Utredaren Håkan Sörman. Foto: TT

Skat­te­ut­jäm­nings­sy­stemet är en för­ut­sätt­ning för att för­ut­sätt­ningarna att driva skola, sjuk­vård och äld­re­om­sorg i hela landet ska vara nå­gor­lun­da lik­vär­diga. Men fort­fa­ran­de är det stora skill­nader. Trots en dif­fe­rens i skat­te­ut­tag på flera kro­nor är inte ser­vi­cen bättre i hög­skat­te­kom­munerna. Snarare tvärt­om.

Här­om­da­gen kom rege­ringens sär­skilde ut­re­da­re, den ti­digare chefen för SKL, Sve­ri­ges kom­muner och lands­ting, Hå­kan Sör­man, med ett för­slag till re­for­me­ring av ut­jäm­nings­sy­stemet. Med sin bak­grund är han väl in­satt i hur sy­stemet fun­gerar och de pro­blem som det har lik­som om kom­munernas be­hov.

Annons

För­sla­get handlar om att ge kom­muner i gles­bygden bättre kom­pen­sa­tion för av­stånd och gles­het, som leder till högre kost­nader för i stort sett all kom­mu­nal verk­sam­het. Där­för är det på läns­ni­vå i stort sett bara Stockholm och Västmanland som är stora för­lo­ra­re på det nya sy­stemet, me­dan främst nor­ra Sverige samt Små­land och Gotland är vin­na­re.

På kom­mun­nivå blir det större skill­nader. Det be­ror bland an­nat på att en ny kom­pen­sa­tion för SFI-un­der­vis­ning in­förs, vil­ket gynnar kom­muner som tagit emot många flyk­tingar. För sjuk­vården fö­re­slås en tyd­ligare so­ci­al pro­fil som gynnar lands­ting med lägre lö­ne­- och ut­bild­nings­ni­vå samt många in­vand­ra­re.

Det här gör att hög­in­komst­kom­muner som Vel­linge, Lom­ma, Sve­da­la och Lund blir för­lo­ra­re, lik­som Malmö (men det be­ror på att Malmö fått för myc­ket ti­digare på grund av en fel­räk­ning). Gynnas gör ex­em­pel­vis Öst­ra Göinge, Ör­kel­ljunga och Perstorp.

Det verkar inte orim­ligt med tan­ke på det an­svar de senare tagit för flyk­ting­mot­tag­ningen lik­som (ti­digare) stor be­folk­nings­minsk­ning.

Var­för ci­vil­mi­nis­ter Ardalan Shekarabi (S) inte vill skicka ut för­sla­get på re­miss är oklart. Det kan inte sägas vara ett po­li­tiskt ställ­nings­ta­gan­de som ex­pe­di­tions­mi­ni­stären inte kan ­göra. Men han vill väl gär­na bolla över den i Stockholm heta frå­gan i nå­gon annans knä.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons