Annons

Bälingebor slänger pengarna i sjön

PERSTORP Nu har gösen och gäddan fått det lite bättre i Bälingesjön. Under två dagar har nämligen närmare 1,4 ton ”skräpfisk”, företrädesvis braxen, fiskats upp.– Vi hoppas att även siktdjupet och vattenkvaliteten ska bli bättre, säger Mats Persson, ordförande i Bälingesjöns fiskevårdsområde.
Hässleholm • Publicerad 5 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Det var Jesper Björk Rengbrandt från Klara Vatten som utförde reduktionsfisket i Bälingesjön. Foto: Anders Svensson
Det var Jesper Björk Rengbrandt från Klara Vatten som utförde reduktionsfisket i Bälingesjön. Foto: Anders Svensson

Den 43 hektar stora sjön är populär bland fiskare, men de senaste åren har det märkts en markant minskning av rovfisk, som gäddor, gös och abborrar.

När de blir färre blir det också mindre intressant att fiska i sjön, vilket leder till att fiskevårdsområdet kan sälja färre fiskekort och därmed får in mindre pengar att återinvestera i att underhålla sjön. En ond cirkel fiskevårdsområdet ville bryta.

Annons

– Vi har pratat med olika experter och länsstyrelsen och till 99 procents säkerhet beror minskningen av gös och gädda på att det finns för mycket skräpfisk, eller vitfisk som det kallas, i sjön. Nu tyckte vi att det var så långt gånget att vi fick göra något åt det, innan det blev för sent, säger Mats Persson.

I början av veckan gjordes därför det hittills första reduktionsfisket i sjön och på två notdrag togs 1 375 kilo fisk upp. 95 procent av dem var braxen, en fisk som inte bara äter upp födan för gädd- och gösyngel och därmed konkurrerar ut dem om de tillåts bli för många, utan även rotar runt i bottensedimentet.

Det leder både till att vattnet blir brunt och grumligt och att fosfor och kväve frigörs, vilket i sin tur kan göra så att sjön blir övergödd.

– Nu får gösen och gäddan lite bättre betingelser, säger Mats Persson, som är nöjd med resultatet.

Kostnaden för reduktionsfisket uppgår till 45 000 kronor och 20 000 av dem har Perstorps kommun bidragit med. Resten har fiskevårdsområdet, som består av de 70 fiskerättsinnehavare som äger sjön, själv kunnat stå för – alla intäkterna från fiskekortsförsäljning och båtuthyrning återinvesteras nämligen i sjön.

Mats Persson kommer nu att följa sjöns utveckling följas noga, bland annat ska han varje månad mäta siktdjupet, som i september var 82 centimeter, för att se om det blir bättre nu när så mycket braxen tagits ur sjön.

Och förhoppningsvis har årets rovfiskyngel fått bättre chanser att växa sig stora. Reduktionsfiskarna kunde i alla fall notera när de var där att gösynglen var stora och verkar ha haft en god föryngring 2018.

– Troligtvis blir det reduktionsfiske fler gånger, men om det blir om ett, två eller tre år får vi se, säger Mats Persson.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons