Annons

Ström sydsvensk mästare

Sport Sex ”futtiga” poäng i Hästveda blev guld värda i Tomelilla.
Sport • Publicerad 5 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Albin Ström har god hjälp av pappa Johan med mekandet hemma i Osby – där det börjar bli trångt på uppfarten.    Foto: Peter Paulsson
Albin Ström har god hjälp av pappa Johan med mekandet hemma i Osby – där det börjar bli trångt på uppfarten. Foto: Peter Paulsson

Lukten av bensin, avgaser och det där magiska motorljudet – för Albin Ström väcktes lusten till motorsport tidigt.

– Pappa har kört folkrace, rally och banracing och motorintresset har alltid funnits i familjen, berättar Albin Ström som tävlar för Osby Motorklubb.

Annons

I helgen tog 22-åringen hem totalsegern i Södra Bilsportförbundets folkracecup.

Mästerskapet avgjordes i sju deltävlingar (den åttonde ströks på grund av vädret).

– Det blev onödigt tajt på slutet, tycker Albin som gick upp i ledning efter den fjärde deltävlingen och två raka segrar.

En rullning på Harabacken i slutet av augusti gav dock tätstriden nytt (ovälkommet) bränsle.

– Jag rullade, slog runt och la mig på taket i första kurvan av B-finalen, berättar Albin som fick nöja sig med att kvittera ut sex poäng från den sjätte deltävlingen.

– Sex poäng var ju inte något att hänga i julgranen...

Den sista deltävlingen kördes på klassiska Svampabanan.

– Det var nervöst inför Tomelilla. För att vara helt säker på att vinna behövde jag bli fyra eller femma i A-finalen men det sket sig och jag fick noll poäng, berättar Albin som inte tog sig vidare från kvalet utan tvingades stå bredvid banan och följa totaltvåan Freddy Malmbergs poängplockande.

När Malmberg drabbades av svartflagg i B-finalen stod det klart att Albin Ström hade bärgat guldet – med fem poängs marginal ner till Bengt Svensson som tack vare segern avancerade till silverplatsen.

– Då skrek jag rätt ut! Vi har kämpat så hårt hela året och det har varit många sena kvällar i garaget, säger Albin som är tacksam för det ovärderliga stöd han har fått från familj, vänner och sponsorer.

Annons

Vilka egenskaper gör dig till en vass folkraceförare?

– Jag är för det mesta lugn men när det verkligen gäller kommer adrenalinet. Och så använder jag insidan av huvudet, konstaterar Albin som just nu har sex folkracebilar hemma i Osby.

I årets cup har han rattat olika Toyota Celicor.

– De är coola, har bra motor i grunden och god väghållning.

Sneglar du åt någon annan gren inom motorsporten framöver?

– Tanken är att jag ska börja med rally. Det skulle var kul att testa och se om det är något för mig, säger Albin som lutar åt instegsklasserna Volvo Original eller Grupp E som inte kostar skjortan.

– I så fall börjar jag där och så får man jobba sig uppåt.

Fakta

Namn: Albin Ström.

Ålder: 22 år.

Annons

Bor: Osby.

Familj: Mamma Ingela, pappa Johan och lillasyster Frida, 17.

Gör: Jobbar med reservdelar och biluthyrning på Göinge Bil i Älmhult.

Klubb: Osby MK.

Aktuell: Sydsvensk mästare i folkrace.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons