GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD-topp stöttade rasistiska sajter

Hörby Expogranskning visar på stor mängd kontroversiella inlägg från Stefan Borg.
Hörby • Publicerad 7 oktober 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
– Expo har som uttalat mål att brunsmeta Sverigedemokraterna och göra mig till en person som jag inte är. De har hittat ett fåtal av 100-tals inlägg och använder dessa för att skada mig och partiet. Det tycker jag illa om, säger Stefan Borg till SkD.
– Expo har som uttalat mål att brunsmeta Sverigedemokraterna och göra mig till en person som jag inte är. De har hittat ett fåtal av 100-tals inlägg och använder dessa för att skada mig och partiet. Det tycker jag illa om, säger Stefan Borg till SkD.

Den antirasistiska stiftelsen Expo har gått igenom Stefan Borgs Facebookflöde, med anledning av att han troligen kommer väljas till kommunstyrelsens ordförande i Hörby.

I ett inlägg från april i år skriver Stefan Borg att ”befolkningsutbytet fortgår” i Sverige och länkar till ett blogginlägg om asylsökande. I ett annat inlägg några veckor senare skrev han även att ”våra barn blir av allt att döma den sista generationen som får leva i ett land med en svensk majoritet”.

Till båda inläggen länkar Stefan Borg till sajten Mörkläggning, en sajt som enligt Expo marknadsför vit makt-litteratur med rasistiskt och antisemitiskt innehåll.

[contentcards url="https://www.skd.se/2018/10/07/jag-skrev-inlaggen-som-privatperson/" one_line="true"]

2016 ska Stefan Borg ha skrivit under ett upprop med syftet att stödja tidningen Nya tider, vars medarbetare har kopplingar till den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Enligt Expo så ska Stefan Borg även ha länkat till sajten Fria tider uppemot 40 gånger, en sida som SD-toppen Mattias Karlsson tidigare anklagat för nyfascism.

I mars 2017 spekulerade han även kring hur genomsnittlig IQ bland olika etniska grupper kan påverka länders utvecklingsgrad.

”Frågan är om skillnader i genomsnittlig IQ i olika länder också kan förklara skillnader i dessa länders utvecklingsnivå. Varför är då denna fråga tabu? Jo, för att svaret på frågan pekar i fel riktning, nämligen att: ja, det kan de. Blotta tanken att skillnader i genomsnittlig IQ i olika länder korrelerar mot skillnader i ländernas utvecklingsnivå är en förbjuden tanke”, skrev Borg.

Han har tackat nej till en intervju med stiftelsen Expo, men har svarat på frågor via mejl.

Angående uttalandet om skillnader i IQ, säger Stefan Borg till Skånska Dagbladet att han ställde en fråga som bryter mot ett tabu.

– Det fanns inga personliga värderingar bakom inlägget, utan det var mer av ett akademiskt resonemang där jag reflekterade kring tabubeläggningen av vissa akademiska områden.

– Människovärdet är inte relaterat till intelligensen, säger Stefan Borg till SkD.

Till Expo tar Stefan Borg avstånd från ett flertal av inläggen. Enligt honom så kände han tidigare inte till tidningen Nya tider och menar att hans ställningstagande för tidningen var ”dumt gjort”.

Han hävdar även att inlägget kring folkgruppers IQ var ett akademiskt resonemang.

”Det fanns ingen som helst tanke att på något sätt göra skillnad på människor utifrån en påstådd intelligensnivå.” skriver han till Expo.

Stefan Borg står dock på sig i frågan om ett så kallat folkutbyte i Sverige.

”Med anledning av Sveriges ansvarslösa invandringspolitik de senaste decennierna, så har detta inneburit att det numera finns utanförskapsområden och att en del av befolkningen inte identifierar sig med den svenska, kulturella gemenskapen. Jag menar att detta kan leda till stora problem på sikt, och är något vi kan lösa genom en mer restriktiv migrationspolitik och andra integrationsåtgärder.” skriver han.

Expos Jonathan Leman säger till Dagens Nyheter att uttalandet placerar Stefan Borg på Sverigedemokraternas ideologiska högerkant.

– Stefan Borg beskriver den svenska befolkningen, svenskheten, som något statiskt, det är inte något som andas den här ”öppna svenskheten” som SD officiellt pratar om. Det är tvärtom en statisk svenskhet som är som hämtad från Vit makt-miljön, säger han.

Tobias LagerholmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.