Inlägget som kommenterades av den åtalade. FOTO: Skärmdump Facebook

Ska avgöra vem som kommentaren gällde

HÄSSLEHOLM Handlade facebookkommentaren om tiggare i allmänhet eller romer mer specifikt? Det är i grunden vad tingsrätten har att ta ställning till i det fall av hets mot folkgrupp som behandlades under torsdagen.

Ett långt inlägg från den 27 februari. Det inleds med att prata om tiggare från Rumänien och Bulgarien, fortsätter sedan med att prata om romer, och går in på att diskutera boken ”Varför tigger romer?”.
På detta kommenterade en Sösdalabo i 50-årsåldern följande: ”En stor spark och ut med Råttorna från ingångarna till matbutikerna, dessa svin vill jag inte se här”.
Under torsdagsförmiddagens tingsrättsförhandlingar försökte åklagare Malin Paulsson göra klart att det var mot romer som agget riktades, och att mannen därmed skulle dömas för hets mot folkgrupp.
– Han har uttryckt missaktning mot romer, och i en Facebookgrupp med mer än 100 000 användare ger det stor spridning, säger Paulsson.
Enligt henne var straffvärdet på händelsen 1-2 månaders fängelse, men i stället förespråkade hon villkorlig dom och böter.

Den åtalade mannen kunde inte minnas om han skrivit kommentaren, som tillkom i slutet av februari i år. Men han var desto säkrare på vad han i så fall syftat på.
– Det handlar inte om romer. Det handlar om att jag ogillar tiggarnas beteende. Nationalitet eller var de kommer ifrån spelar ingen roll, det handlar bara om deras handlingar, säger mannen i rätten.
Hans advokat pläderade i samma riktning i sitt slutanförande.
– Uttalandet syftar på tiggare, det finns inget i det som tyder på att det rör sig om en etnisk folkgrupp. Det är en tiggare på bilden, och det är det som min klient kommenterat, säger advokat Rickard Sjöström.
– Bara för att man pratar om tiggare betyder inte det automatiskt att det handlar om romen, fortsätter Sjöström och yrkar att åtalet ska ogillas.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är sommaren den bästa årstiden?

Loading ... Loading ...