Magnus Bäcklund sjunger till Hässleholms stadsmusikkår i höstkonserten den 21 oktober. Foto: Bertil Nilsson/arkiv
Hässleholms stadsmusikkår är en cirka 40 personer stark blåsorkester. Foto: Kristina Höjendal/arkiv

Stadsmusikkåren visar sin fulla bredd

Abba, Queen, Prince och så lite Leonard Bernstein på det. När Hässleholms Stadsmusikkår spelar upp till höstkonsert den 21 oktober finns verkligen något för alla. Som gästsolist har man bjudit in sångaren Magnus Bäcklund.
– Vi visar verkligen vad man kan göra med en blåsorkester, säger Jonas Enetjärn, förste klarinettist och konsertmästare.

Lika säkert som att löven skiftar färg vid den här tiden på året är det att Hässleholms stadsmusikkår arrangerar höstkonsert. Hur länge traditionen funnits kan Jonas Enetjärn inte svara på, men han har åtminstone spelat höstkonsert sedan han gick med i kåren 2002. Tradition är också att en gästsolist bjuds in och i år föll valet på sångaren Magnus Bäcklund.
– Han är en väldigt bra sångare med en bred repertoar, säger Jonas Enetjärn om valet.

Magnus Bäcklund har varit i Hässleholm kulturhus förut, bland annat som gästartist i Casinorevyn och tillsammans med Röke Blås. Han har också, sedan han slutade tävla i Melodifestivaler och Eurovision Song Contest, sjungit en hel del med storband och andra orkestrar runt om i landet.
Under höstkonserten kommer han bland annat att sjunga musik av Queen, Abba, Prince, Ray Charles och Frank Sinatra. Allt ackompanjerat av Stadsmusikkåren, som är en blåsorkester med 40-talet medlemmar.
– Jag tror alla tycker det är både kul och annorlunda att få göra traditionella poplåtar på vårt sätt. Och alla som sjungit till oss har tyckt det varit en helt annan grej än att spela med ett band. Vi är så många och varje individ tillför sin energi. Vi har letat upp fina arrangemang och även fått hjälp till en av låtarna, ”Come fly with me”, av Claus Sörensen i Tyringe, som är den bästa arrangören i våra trakter, säger Jonas Enetjärn.

Som komplement till Magnus Bäcklunds bidrag ska Stadsmusikkåren framföra musik av Leonard Bernstein, som skulle ha fyllt 100 år i år.
– Det är väldigt fin musik, och svår – det blir en utmaning för oss, säger Jonas Enetjärn.
Bland annat blir det musik ur West Side Story och Ouvertyr till Candide.
– Vi ska också spela ett roligt stycke, Cartoon av Paul Hart som är ett originalstycke för blåsorkester som är skrivet som tecknad film. Det är mycket som händer i musiken och tvära kast, säger Jonas Enetjärn.

Konserten dirigeras av Jonas Wiik, som till vardags spelar trumpet på operan i Köpenhamn. Han har dirigerat Stadsmusikkåren förut, senast i samband med vårens schlagerkonsert.
Dagen till ära förstärks också kåren av pianisten Jacob Gustafsson.
– Till sånglåtarna behövs det piano och han får även hoppa in i ett av orkesterstyckena, förklarar Jonas Enetjärn.

Höstkonserten ges i Röda salongen, den 21 oktober klockan 17, och Jonas Enetjärn tror att alla kan hitta något som passar just dem på repertoaren.
– Framför allt hoppas vi våra elever på kulturskolan tar chansen att lyssna. Man kan spela i princip allt med en blåsorkester.