Annons

Stora planer för Lillsjödal

SÖSDALA Kommunekologen Lars-Erik Williams hoppas kunna rensa de befintliga dammarna och dessutom utvidga naturområdet utanför Sösdala med två nya våtmarker.
Hässleholm • Publicerad 11 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Lars-Erik Williams, kommunekolog i Hässleholms kommun, vecklar upp kartan vid Lillsjödals vindskydd. Solens strålar håller på att skingra höstdimman över sjön och han och representanter för Prima Prima och servicekontoret har samlats för ett första avstamp.

Nyligen tilldelades våtmarksprojektet i Lillsjödal 150 000 kronor av Naturvårdsverket – pengar som ska gå till att göra en förstudie i två delar. Dels ska vattendjur som fiskar, groddjur och musslor inventeras, dels ska en eller två nya våtmarker projekteras.

Annons

– Vi ska även undersöka om vi kan ta bort sediment i dagens dammar, där det lagrats mycket fosfor. Tar vi bort det gamla slammet kan marken binda nytt fosfor, förklarar Lars-Erik Williams.

Horrödsbäcken, som passerar sjön, rinner vidare ut i Brönnestadsån som i sin tur övergår i Hovdalaån och landar i Finjasjön. Kan man binda mer kväve och fosfor här så får det alltså en viss effekt även på Finjasjön.

– Detta är en liten pusselbit, men den ska inte underskattas.

En av våtmarkerna är tänkt att anläggas nordost om dagens dammar, den andra i den norra delen där det då skulle skapas en alsumpskog. Samtidigt vill man passa på och bygga bort dagens vandringshinder för öringen med hjälp av en fiskväg som löper på samma sida som vindskyddet.

– Med fiskvägen och även våtmarken skulle öringen dessutom kunna ta med sig flodpärlmusslorna hit och till Horröds-ån, funderar Williams.

Musslornas larver fäster på fiskens gälar och kan med fiskens hjälp sprida sig långt iväg.

En förhoppning är också att långtidsarbetslösa ska kunna få sysselsättning genom projektet:

– Vi kanske kan bidra genom att bygga spångar och skapa ett allmänt kunskapslyft om vattenmiljön i Lillsjödal, konstaterar Susanne Velander Wretare, som liksom Marie Birkén representerar det sociala företaget Prima Prima. Med är även AME och Kristina Uddman från servicekontoret i Sösdala.

Nu görs en upphandling av projekteringen. Det praktiska arbetet får förmodligen vänta till tidigast 2020.

– Nästa höst kommer ett nytt tillfälle att söka pengar och det vore ju förträffligt om vi kunde vara klara med projekteringen då, slår Lars-Erik Williams fast.

bild 1/6
Lars-Erik Williams hade ansvar för pengarna.Arkivbild
Kommunekologen Lars-Erik Williams hoppas kunna rensa befintliga dammar på slam och dessutom utvidga naturområdet utanför Sösdala med två nya våtmarker. Foto: Kristina Höjendal
Kristina Uddman ser många möjligheter. Foto: kristina HöjendaL
Höjdnivån utgör ett hinder för öringens vandring.
Planeringen är igång.
Lillsjödal är en oas med fina bad- och fiskemöjligheter.
Lars-Erik Williams hade ansvar för pengarna.Arkivbild
Kommunekologen Lars-Erik Williams hoppas kunna rensa befintliga dammar på slam och dessutom utvidga naturområdet utanför Sösdala med två nya våtmarker. Foto: Kristina Höjendal
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons