Annons

Anmälningar om hot har skjutit i höjden

Östra Göinge • Publicerad 13 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Kan inte ge någon annan förklaring än att folk har uppmanats att anmäla så fort de råkar ut för något, säger Rolf Paimensalo, kommunpolis.

– Det har jag verkligen tryckt hårt på. Sedan vet vi ju också att folk är mer anmälningsbenägna överlag. det man förut lät gå förbi obemärkt anmäls nu.

Annons

Paimensalo menar att det är viktigt, både för personens skull, men också för att det ska bli tydligt hur mycket brott det begås så att det också avdelas resurser att lösa dem.

Jämfört med andra närliggande kommuner står Östra Göinge för den klart största ökningen när det gäller brottsrubriceringen som handlar om och hot och kränkning.

För till exempel Osby kommun är siffran för år 2016 179 anmälda brott, jämfört med 170 år 2017, alltså en minskning.

Även Hässleholms kommun stod för en minskning av anmälningar mellan år 2016 och 2017, likaså Klippans kommun där det minskade från 347 år 2016 till 305 år 2017. I Hässleholm var siffrorna för år 2016, 905 anmälningar mot 871 förra året. I Örkelljunga ökade anmälningarna från 166 för år 2016 till 205 anmälningar förra året.

När det gäller Östra Göinge har det inkommit en rad anmälningar från Göinge utbildningscenter. Det förklarar rektor Therese Lindecrantz bland annat med att det har skett en ökning av elever kontinuerligt och att fler elever fick utvisningsbeslut under 2017 vilket ökade den psykiska ohälsan bland eleverna och skapade en viss oro också mellan elever.

Det har också handlat om kulturkrockar där elever haft svårt att hantera situationen.

– Vi har gjort både anmälningar mot kränkande behandling när det sker och polisanmälningar vid behov.

Hon säger också att skolan i höst har utökat till tre socialpedagoger för att kunna arbeta mer förebyggande och hälsofrämjande.

Göinge Utbildningscenter kom i våras i fokus då den moderate politikern Daniel Jönsson (M), som också fungerade som lärare på skolan, under ett fullmäktigemöte målade upp en dramatisk och otäck bild när han berättade om sina erfarenheter av att arbeta med nyanlända. Något som efteråt orsakade en stor debatt.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons