Annons

SD tar över i Hörby

Opinion Sverigedemokraten Johan Ohlin har valts till kommunfullmäktiges ordförande i Hörby.
Opinion • Publicerad 18 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Johan Ohlin plats som ordförande. Foto: Jonas Karlsson
Johan Ohlin plats som ordförande. Foto: Jonas Karlsson

Sverigedemokraten Johan Ohlin har valts till kommunfullmäktiges ordförande i Hörby. Det är en symboliskt viktig position för SD och visar att partiet efter det senaste valet har en reell chans till makt – åtminstone med Moderaterna och Kristdemokraternas hjälp. I det här fallet handlar det om valtekniskt samarbete med Moderaterna, Kristdemokraterna och SPI. Det är begripligt att SD jublar. De övriga partierna i samarbetet bekräftar sin position längre till höger än på riksplanet, även om många Moderater och Kristdemokrater gärna numera vill samverka med SD även nationellt.

Realpolitik på kommunnivå är något annat än att rasa mot invandring, etablissemang och media. Soptunnor och ålderdomshem är inte lika tacksamma frågor för missnöjespartier. Det ska bli intressant att se hur SD hanterar att vara makten istället för att protestera mot den, även om det är i mindre, kommunal omfattning. Det har varit en stor del av partiets identitet att framställa sig som censurerat och utestängt, samt mena att de säger förbjudna sanningar. Kommunfullmäktigeordförande och kommunalråd kan inte bära offerkoftor och har en plattform för att säga vad som helst, så detta blir ett realtidstest av hur SD-politik ser ut nära de väljare som sett dem som ett alternativ till hur de traditionella makthavarna. Sverigedemokraterna kommer att få öva sig på att kompromissa på sina nya poster, vilket de hitintills inte varit kända för.

Det kommer att ställas andra krav på en kommunfullmäktigeordförande än vad de är vana vid. Man kan till exempel inte kalla folk för pack och löss, som Johan Ohlin valt att göra, utan att få en reaktion. Om SD vill ta rollen som kommunfullmäktiges ordförande och längre fram kommunalrådsposten på allvar så får man fundera på hur man uttrycker sig och beter sig, av respekt för ämbetet. Borg ville enligt Sveriges Television inte tala med media i samband med mötet. Som kommunalråd kommer han inte att ha den lyxen, vilket han förhoppningsvis inser. Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons