Annons

Snapphanecupen jubilerar

Sport • Publicerad 19 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Jan-Olof Olsson och hans unga klubbkamrater i Hästveda IF hoppas på fler lag till jubileumsupplagan av Snapphanecupen. FOTO: Lars-Åke Englund
Jan-Olof Olsson och hans unga klubbkamrater i Hästveda IF hoppas på fler lag till jubileumsupplagan av Snapphanecupen. FOTO: Lars-Åke Englund

Inne i idrottshallen springer knattar runt och tränar fotboll. Men här är också föräldrar och ledare som för 30 år sedan sprang runt och förberedde sig för den första upplagan av Snapphanecupen.

Cupgeneral under alla dessa år har varit Jan-Olof Olsson. Men utan alla ideella insatser från resten av klubben hade det aldrig blivit något.

Annons

– Vi startade ett år när de renoverade Qpoolen så att Hässleholms IF inte kunde ha sin cup, minns Jan-Olof.

Precis som många andra inomhuscuper har Snapphanecupen brottats med vikande deltagarsiffror under de senaste åren. Cupen har toppat på runt 200 lag och har under de snart 30 årens cuper samlat 6 000 lag totalt.

– När vi var som flest lag var det knappt att vi klarade av det, säger Jan-Olof.

Nu är problemet det motsatta. För två år sedan spelade man under fyra helger och hade runt 170 lag i cupen. Till i fjol tappade cupen runt 40 lag.

När anmälningstiden nu är på väg att löpa ut (sista anmälningsdag för seniorer är i helgen och för ungdomar nästa helg) ligger man på knappt 80 lag. Beroende på hur det fortsätter med anmälningar blir det spel i tre eller tre och en halv helg.

– Framför allt är det konkurrensen från bollhallarna med konstgräs som gjort det tufft, säger Jan-Olof.

– Men vi försöker att inte tänka i negativa banor, fortsätter han och hoppas att det ska rassla in lag så att man åtminstone passerar 100 i år.

I 30 år har man gjort sig kända som den vänliga cupen, med uppvärmning i lilla hallen, grilltält utomhus och Lasse Stefanz i högtalarna. Saker man håller fast vid även om cupen fått stöpas om på senare tid, när slutspelen ströks för de yngre klasserna.

– Å andra sidan blev det då lättare att arrangera de klasserna, säger Jan-Olof.

Samtidigt valde man att lägga grupp- och slutspel under samma dag för seniorklasserna och den äldsta ungdomsklassen.

– Det begränsar antalet lag i de klasserna något. Men det är praktiskt att kunna spela alla sina matcher på en och samma dag, säger Jan-Olof.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons